Продажбите на автомобили втора употреба са намалели рязко през миналата

...
Продажбите на автомобили втора употреба са намалели рязко през миналата
Коментари Харесай

Колите втора ръка продължават да поскъпват

Продажбите на коли втора ръка са намалели внезапно през предходната година, защото все по-малко използвани коли се оферират на пазара. Затова и техните цени ще не престават да се повишават, настояват профилирани уеб сайтове. Поради дефицита на автомобилни елементи, провокиран от сривова в производството им по време на пандемията, на пазара се оферират незадоволително нови коли на фона на увеличаващото се търсене. Поради това доста притежатели на коли не престават да ги карат по-дълго, в сравнение с са възнамерявали, или избират да се ориентират към пазара на коли " втора употреба ". От 2021 година насам обаче цените на този пазар се покачват заради увеличеното търсене и относително лимитираното предложение. 

" Автомобилите втора ръка най-вероятно ще продължат да се покачват на фона на продължаващите разтърсвания с доставките на нови коли, подбудени от рецесията с метали, чипове и впрочем. Не виждам светлина в тунела през идната година или даже две ". Това съобщи пред Българска телеграфна агенция през декември 2022 година Любомир Доросиев, зам.-председател на Изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на коли (АВА). Засилено търсене на вторичния пазар на коли се следи освен у нас, само че и в страните от Западна Европа, отбелязва Доросиев.

" Това беше табу за западняците - там всеки купуваше нова кола на всеки две, три години. В момента и там са в рецесия, както и ние. Липсата на нови коли подклажда търсенето на използвани коли. Затова са и толкоз скъпи. Мнението ми е, че скоро няма да забележим друга обстановка. Цените могат да тръгнат надолу, в случай че спре търсенето в някаква степен и предлагането на пазара е доста високо, само че към този миг няма условия за това ", изясни зам.-председателят на Изпълнителния съвет на АВА.

Търговци на коли " втора употреба " настояват, че най-търсени у нас са колите, които изискват минимална поддържка и са със относително невисок разход на гориво. Колите на остаряло с дизелови мотори не престават да преобладават пазара в България, само че се търсят машини с по-висок Евро-стандарт. Увеличават се и продажбите у нас на използвани коли с бензинови мотори, на които са инсталирани газови уредби. Предлагането им от страна на автокъщите обаче е лимитирано.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР