Продажбите към държави от ЕС се увеличават през септември ©

...
Продажбите към държави от ЕС се увеличават през септември ©
Коментари Харесай

Вечерни новини: Износът расте, Бюджет 2018 бе приет на първо четене, а партията на Марешки подкрепя правителството

Продажбите към страни от Европейски Съюз се усилват през септември

© Надежда Чипева Още по тематиката
Бюджет 2018 беше признат на първо четене в зала след вял 3-часов спор
9 ное 2017
" Воля " няма да поддържа вота на съмнение против държавното управление на ГЕРБ

" Поздравете Цветанов. Добре си е приключил работата ", разяснява зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев
9 ное 2017
Износът нараства с 8% през септември
9 ное 2017 Четвъртъкът донесе предстоящите през седмицата развръзки по няколко вътрешнополитически тематики. Първо, бюджетните закони бяха сполучливо признати на първо четене в Народното събрание, само че действителните диспути по числата и текстовете предстоят. Второ, номинацията на сегашния заместник-министър на финансите Кирил Ананиев за министър на опазването на здравето е формален факт и към този момент е импортирана в деловодството на Народното събрание. И трето, партията на Веселин Марешки най-малко сега не е в съпротива, тъй като поддържа бюджетите и няма да гласоподава срещу държавното управление в идващия избор на съмнение.
Добри са новините от деня за стопанската система на България - износът още веднъж пораства през септември, а eврокомисията завиши доста упованията си за растежа на Брутният вътрешен продукт следващата година. Заедно с това Брюксел покачва прогнозите си за стопанската система на еврозоната и целия евросъюз, като чака най-високите темпове на напредък от 2007 година насам.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Износът нараства с 8% през септември

Много по-силно е нарастването на продажбите на български артикули в страни от Европейски Съюз, които скачат с 10.9% на годишна база. Това е леко ускоряване по отношение на смяната от предходния месец (9.4%). Същевременно експортът към трети страни продължава да се забавя, като през септември растежът пада до 1.7% по отношение на същия интервал на предходната година (при 3.3% през август). От началото на 2017 година цената на продажбите в чужбина доближава 38.6 милиарда лева, което е с 4.3 милиарда лева над регистрираната през първите девет месеца на 2016 година
Очакванията на икономистите беше тази година износът съвсем да не пораства, само че положителните данни до септември способстват за по-значим растеж на Брутният вътрешен продукт.

Бюджет 2018 беше признат на първо четене в зала

След вял тричасов спор в парламентарната зала Бюджет 2018 беше признат на първо четене. Проектът мина с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ", а главните рецензии на опозицията в него бяха неналичието на политики и промени, които да усилят успеваемостта на обществените разноски (по ДПС). На фокус в разискванията бяха секторите, които ръководещите оповестиха като предпочитани и получават повече средства следващата година – обучение, опазване на здравето и сигурност.

В бюджет 2018 са заложени рекордните 39.3 милиарда лева разноски, или с 4.5 милиарда повече по отношение на предстоящото осъществяване през тази година. Една част от средствата са за нарастване на заплати на учители, военни и служители на реда, а друга - за обществени заплащания и бранш здраве. В бюджет 2018 са залага и 1.1 милиарда лева недостиг, макар че тази година бюджетът ще е уравновесен.

" Воля " няма да поддържа вота на съмнение към кабинета

Депутатите от парламентарната група на Веселин Марешки ще гласоподават с " въздържал се " на възможен избор на съмнение против ръководещите, стана ясно след среща сред Българска социалистическа партия и " Воля " в Народното събрание в четвъртък. Инициативата за желаната оставка на кабинета на Бойко Борисов е на социалистите, а към нея по принцип се причислиха и от Движение за права и свободи, като в сряда двете партии взеха решение вотът да бъде импортиран директно преди старта на българското европредседателство.

Веселин Марешки беше един от първите политици, който заприказва за избор против държавното управление преди месеци. Напоследък обаче партията гласоподава дружно с ръководещите.
Евентуален избор на съмнение няма да провокира смяна във властта, защото, с цел да е сполучлив, са нужни 121 депутати. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 105, а даже дружно с " Воля " не доближават нужната численост.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър е импортирана и ще бъде гласувана в петък

Настоящият заместник-министър на финансите Кирил Ананиев е към този момент и публично претендент за министър на опазването на здравето, като номинацията е импортирана в деловодството на Народното събрание. Очаква се в петък (10 ноември) подалият оставка проф. Николай Петров да бъде публично освободен като министър и на негово място да бъде определен Ананиев. Досега той обществено не е заявил визията си за бранша, само че в случай че се съди от позициите му до момента, то революционни промени не могат да се чакат.

Тръмп и Путин ще се срещнат във Виетнам

Президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин най-вероятно ще се срещнат по време на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо съдействие във виетнамския град Дананг в петък, удостовери представител на Кремъл. Виетнам ще е четвъртата спирка от азиатската обиколка на Доналд Тръмп, белязана от нуклеарната рецесия със Северна Корея. Тя стартира от Токио, продължи и в Южна Корея, а в сряда и четвъртък президентът на Съединени американски щати бе в Китай, където дружно с президента Си Цзинпин оповестиха поредност търговски съглашения в региона на енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата индустрия и електрониката за общо 253.4 милиарда $.

В Пекин Тръмп акцентира, че са нужни бързи дейности по севернокорейския проблем и прикани Китай да се ангажира с него в цялостна степен. Той прикани и Русия да окаже напън на режима на Ким Чен Ун. Вероятно тематиката ще бъде разисквана при възможната среща сред двамата. След Виетнам обиколката на Тръмп ще завърши с аудиенция и във Филипините.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Българинът Георги Мечкаров, някогашен чиновник на Citibank във Англия, води дело за дискриминация по народен симптом против работодателя си към този момент над две години. Той твърди, че е бил унизен и подиграван от шефове в банката поради това, че е българин, а през 2012 г е бил намален и заменен със чиновник, за който банката декларирала, че " има опит, преизпълнен вида кредитиране в бакалии, одобряван в Източна Европа ". Дискриминацията против източноевропейци е постоянно срещано събитие във Англия, счита Мечкаров. За първи път служащ от източноевропейски генезис е позволен до трудов арбитражен съд в източен Лондон. Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември. Българинът декларира, че се е решил на този ход, с цел да покаже, че източноевропейците би трябвало да знаят правата си и че са предпазени от закона.

Всички подиуми с Кевин Спейси във към този момент приключения филм на Ридли Скот " Всички пари на света " ще бъдат изрязани и презаснети с присъединяване на Кристофър Плъмър, заяви АР. Това се случва малко повече от месец преди премиерата на лентата, а повода са обвиняванията в полов тормоз против артиста. Той към този момент беше уволнен и от паметния сериал " Къща от карти " на Netflix. Въпреки спомагателната работа Ридли Скот има намерение да съблюдава плануваната дата на премиерата в Съединени американски щати на 22 декември.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Изречение вест, изречение коментар

Европейската комисия увеличи доста - с 1 процентен пункт до 3.8% , прогнозата си за развиването на българската стопанска система следващата година, като растежът ще бъде движен главно от вътрешното ползване. Това е следващата институция, която усъвършенства упованията си към българската стопанска система, като новата прогноза се подрежда измежду най-оптимистичните. По-високи упования за растежа на Брутният вътрешен продукт в България през 2018 година имат единствено Световната банка и българското финансово министерство, които предвиждат напредък от 3.9%.

Брюксел утвърди плана за създаване на 40 км от автомагистрала " Струма " в секторите Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел " Железница " на обща стойност 739 млн. лева Европейският съюз ще отпусне 628 млн. лева, а останалите 111 млн. лева са ангажимент на страната. Строителството на правата Благоевград – Крупник стартира неотдавна, а Кресна - Сандански се строи към този момент година. Тунелът обаче е още на фаза търг. Проблемна остава и най-сложната права на автомагистралата през Кресненското дефиле, където ще има двупосочен път, тъй като България би трябвало да я приключи до 2022 година, с цел да не загуби еврофинансирането.

Президентът Румен Радев няма да наложи несъгласие на последните промени в Закона за правосъдната власт, които вкарват бонуси от до 6 заплати годишно за магистратите и чиновниците от профилирания съд и спецпрокуратурата. Имаше упования, че Радев ще върне закона поради мощните рецензии към бонусите, както и поради необятното отваряне на опцията за командироване на магистрати в спецзвената, с което са заобикаля конкурсното начало и се основават подвластни съдии и прокурори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР