Продажбата на съюзника на НАТО България ще се състои от

...
Продажбата на съюзника на НАТО България ще се състои от
Коментари Харесай

САЩ одобри евентуалната продажба на бронирани машини Страйкър на България

Продажбата на съдружника на НАТО България ще се състои от 183 транспортни средства от семейството Stryker, в това число транспортни средства на пехотата, командни транспортни средства и транспортни средства за здравна евакуация, уточни Пентагонът.

В петък Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Пентагона е уведомила Конгреса за вероятната продажба.

Въпреки утвърждението на Държавния департамент, уведомлението не демонстрира, че е подписан контракт или че договарянията са завършили, показва Ройтерс.

Пентагонът показва, че General Dynamics Corp е основният реализатор на въоръжението.

. authorizes a proposed

 

През май т.г. по време на парламентарен надзор се разбра, че Министерството на защитата води договаряния за придобиване на бронирани бойни машини със Съединени американски щати, които са в напреднал стадий и се чака скоро да бъде подписан контракт.

България пробва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години. Организирани бяха и търгове и договаряния. През март 2021 година Министерството на защитата изпрати писма до компаниите, че приключва процедурата за пазаруване на бойни бронирани машини. Причината - " ценовите оферти на двете компании, позволени до втория стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народното събрание ". Достигналите до финала на състезанието бяха заложили цени над пределния таван от 1,5 млрд.лв, избран от Народното събрание. С тези пари България планираше да заплати 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и в допълнение съоръжение и образование на персоналния състав.

Преди няколко месеца още веднъж се заприказва по тематиката, че МО преглежда и опцията за пряк контракт със Съединени американски щати за машини Stryker. В същото време бяха купени поредно общо 16 изтребители F-16 за над 5 млрд.лв, както и започнаха да се строят два кораба за 1 млрд.лв.

  " Страйкър " е бойна машина на пехотата. Има я в най-малко 10 разновидността - като транспортно средство, разследваща машина, машина за здравно и военно разузнаване. Той не не е толкоз мощен, колкото танк, само че е надалеч по-маневрен и може да се употребява в условия на сняг, блатисти и кални терени. Той има характерности както на танк, по този начин и на БТР.

" Страйкър "
Снимка: iStock by Getty Images

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР