Продажбата на лекарствения продукт за пациенти, претърпели трансплантация, се преустановява

...
Продажбата на лекарствения продукт за пациенти, претърпели трансплантация, се преустановява
Коментари Харесай

МЗ разбрало още на 30 май, че липсва медикамент за трансплантирани

Продажбата на лекарствения артикул за пациенти, претърпели трансплантация, се прекратява от 30 юни заради индустриални аргументи.

Това заяви Министерството на здравеопазването, където още на 30 май постъпило съобщение за прекратяване на продажбите.

В тази връзка Министерство на здравеопазването разгласи подхванатите от него дейности:
Своевременно е уведомило Експертния съвет по здравна компетентност " Трансплантология " за очертаващия се дефицит от лекарствения артикул CellCept. Същият ден са направени писма до ИАЛ и Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти, с апел за осъществяване на всички вероятни действия, които биха довели до опазване на импортираните в страната количества от лекарствения артикул и обезпечаване на спомагателни такива с оглед непрекъсване на лекуването на нуждаещите се пациенти в страната. Същевременно е направено писмо и към Новартис България ЕООД, собственик на разрешението за приложимост на лекарствения артикул Myfortic, с искане за информация за импорт на количества от лекарствения артикул през идващите няколко месеца, както и дали са в подготвеност за предприемане на дейности по застраховане на потребностите на трансплантираните пациенти при вероятно повишено търсене.  Пациентски организации алармират за липса на медикамент за трансплантирани Обновена
Пациентски организации алармират за липса на медикамент за трансплантирани

Фирмата вносител твърди, че са обезпечени количества от медикамента до края на юни

Всъщност след направена информация Министерство на здравеопазването открива, че има четири лекарствени продукта с търговски имена CellCept, позволени по централизирана процедура на Европейски Съюз.

Тези лекарствени артикули подхождат на интернационалното непатентно название Mycophenolate, с собственик на разрешението за приложимост (ПРУ) Roche Registration GmbH, Германия и представител на ПРУ за България " Рош България " ЕООД.

Понастоящем одобрена цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (НСЦРЛП) в страната, има един от тези лекарствени артикули, а точно CellCept 250 mg hard capsules x 100, който е включен в Приложение №1, №2 и №4 на Позитивния лекарствен лист (ПЛС) и се популяризира на нашия фармацевтичен пазар.

При инспекция в регистъра на НСЦРЛП е открито, че единственият различен лекарствен артикул, включен в ПЛС и подобаващ на интернационално непатентно название Mycophenolic acid, е Myfortic Gastro-resistant tablet, 180 mg х 120 с собственик на разрешението за приложимост Novartis Pharma GmbH, Германия. Лекарственият артикул Myfortic е с издадено от Изпълнителната организация по медикаментите позволение за приложимост по национална процедура и се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса с равнище 100%.

В допълнение, Министерство на здравеопазването изследва опциите за включване след осъществяване на съответната нормативна процедура на различен лекарствен артикул CellCept, а точно CellCept 500 mg film-coated tablets в листата лекарствени артикули по член 266а от ЗЛПХМ. Разпоредбата по този член разрешава, когато лекуването на надлежно заболяване е без конкуренция в страната, за съответен пациент може да се ползва лекарствен артикул, който е позволен за приложимост в страна - членка на Европейския съюз, позволен е за приложимост по реда на този закон, само че не се популяризира на българския пазар. Разпоредбата вкарва ексклузивен прийом за обезпечаване на лекуването на българските жители, когато по една или друга причина даден лекарствен артикул не е разполагаем на българския пазар - няма държавно контролирана цена и няма друга налична опция за лекуване.

Министерството на здравеопазването твърди, че е в непрекъсната връзка, както с регулаторните органи, по този начин и с ПРУ на лекарствените артикули с INN -Mycophenolic acid, за застраховане лечението на българските пациенти.

Министерство на здравеопазването чака от представителя на ПРУ за България " Рош България " ЕООД да осведоми дали ще бъде сбъднат импорт на CellCept 250 mg hard capsules x 100 от друга страна, с което ще се обезпечи лекуването на пациентите за един месец.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР