Продажбата на дигиталната образователна платформа Школо на британската компания Juniper

...
Продажбата на дигиталната образователна платформа Школо на британската компания Juniper
Коментари Харесай

Становище на КЗЛД: Продажбата на „Школо не застрашава личните данни на български ученици

Продажбата на цифровата просветителна платформа " Школо " на английската компания Juniper Education не заплашва персоналните данни на българските възпитаници. Това се споделя в мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).

„ Промяната в собствеността на капитала на „ Школо ” ЕООД не води до смяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху настоящите контракти с просветителните институции, касаещи обработването на персонални данни (на процедура това е същото сдружение, само че с изменен собственик). Тази смяна не води и до смяна на самия админ и/или обработващ персонални данни, което не трансформира и страните по споразуменията сред „ Школо ” ЕООД и просветителните институции. Прехвърлянето на собствеността на капитала на сдружението не постанова известяван на контрагентите му във връзка обработваните от него персонални данни, в това число по отношение на наличието на споразуменията и другите условия по чл. 28 от Регламент (ЕС) 2016/679 “, се споделя в мнението.

„ Законодателството за отбрана на персоналните данни не изисква позволение за смяна на собствеността на капитала на сдружението (администратор/обработващ персонални данни) нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в тази ситуация, просветителни институции “, допълват от Комисията.

Вчера Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и КЗЛД по отношение на договорката, която породи мощна социална реакция. Мнозина жители, в това число родители на възпитаници, показаха опасения в обществените мрежи, че непозната компания придобива персоналните данни на български възпитаници. Платформата се употребява от над 830 просветителни институции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР