Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията Инерком” е

...
Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията Инерком” е
Коментари Харесай

Шефчович: Брюксел не може да се намеси в сделката за ЧЕЗ


Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията " Инерком” е договорка сред две частни компании. Предвид това Европейска комисия не може да се меси в нея и да вземе отношение. Това съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович в София. Той е разискал договорката по време на днешната си среща с премиера Бойко Борисов. " Разговаряхме с премиера Бойко Борисов по отношение на продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е договорка сред частни компании. Имаме информация, че всички виновни органи в България правят нужните оценки и проверки”, сподели вицепрезидентът на Европейска комисия, съобщи БГНЕС.

Шефчович не разяснява опцията за държавно присъединяване. Той още един път акцентира, че Европейска комисия не се меси в частни търговски разногласия, само че упорства покупко-продажбите да не нарушават европейското законодателство. " Искам да повторя, че това една договорка сред частни компании и ние от Еврокомисията бихме желали да знаем, че се съблюдават всички правила и закони, които са в европейското законодателство ", акцентира Шефчович.

Той означи, че за момента е доста мъчно да се приказва дали договорката нарушава някакви наставления на Европейски Съюз, тъй като към момента не е финализирана. " Трябва да се види на първо време по какъв начин ще бъде финализирана договорката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе основна дирекция " Конкуренция " или основна дирекция " Енергетика ", добави Шефчович.

България е най-подходяща за газов хъб България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, тъй като нейното географско разположение благоприятства това, съобщи еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович. Той акцентира, че България има добра развита мрежа от интерконекторни връзки със прилежащите страни, като се стартира от интерконектора сред България и Гърция, който се построява с европейски пари и европейска поддръжка. " С премиера Борисов говорихме тази заран, че има доста огромен прогрес по построяването на интерконектора България-Турция. По интерконектора България-Румъния предстоят да се изградят още няколко компресорни станции, с цел да бъде още по-ефективен. Създава се една доста добра връзка. Отново с европейска помощ се основава и интерконектора България-Сърбия. Има доста мощна газова ликвидност в района. Това е подкрепено от Европейска комисия ", съобщи той.

" Нашата цел е България да се трансформира от страна, която транзитира газ, в страна, която е търговец на газ ", акцентира той. Министър Теменужка Петкова съобщи, че през днешния ден следва подписването на контракт с определения реализатор за правене на предпроектно изследване за газоразпределителния център на територията на България. " В рамките на 40 работни дни той би трябвало да изготви тези материали и те би трябвало да бъдат факт. Мисля, че имаме доста сериозен прогрес в тази посока ", добави тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР