Продажбата на антибиотици е стигнала до реалните си нива, каза

...
Продажбата на антибиотици е стигнала до реалните си нива, каза
Коментари Харесай

Министър Христо Хинков: Продажбата на антибиотици е намаляла и е стигнала до реалните си нива

" Продажбата на антибиотици е стигнала до действителните си равнища ", сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето след края на конференция, отдадена на устойчивото опазване на здравето, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Осезаемо е спаднала продажбата на антибиотици, последователно нещата се възстановяват и се виждат позитивните резултати от въвеждането на е-рецептите ", сподели още той.

" България е преди всичко по приложимост на антибиотици и ще стигнем до състояние да не можем да лекуваме банални болести заради това, че сме изчерпали опциите на антибиотиците, които употребяваме безсистемно ", напомни министър Хинков.

" Стараем се да намерим метод да осигурим еквивалентната, а не генерична, подмяна на антибиотиците, посредством въвеждането на обединен код ", добави той във връзка зародили преди дни усложнения за изписване на медикаменти от пряк и от успореден импорт заради другите им кодове в системата.

" Предлагаме смяна в наредбата, която да важи или до края на годината, или до март 2024 година, която планува незабавните медици да могат да изписват хартиени предписания ", сподели.

По думите на министъра тези предписания не са толкоз доста, само че в някои случаи са извънредно значими, изключително в случай че става дума за хората, живеещи в отдалечените региони.

" В интервала, за който ще работи по този начин системата, ще създадем всичко допустимо и незабавните медици да могат да изписват рецептите по електронен път ", изясни той.  

" Лично аз си правя работата и се усещам доста добре в този екип на държавното управление ", сподели в отговор на въпрос министър Хинков дали се усеща жертва на ротацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР