Продадоха на търг най-големия син диамант в света за 57,5

...
Продадоха на търг най-големия син диамант в света за 57,5
Коментари Харесай

Продадоха на търг най-големия син диамант в света

Продадоха на търг най-големия наследник елмаз в света за 57,5 милиона щатски $, оповестява Си Ен Ен.

Търгът е бил проведен от аукционната къща " Сотбис " и се е състоял в Хонконг.

Не се разкрива самоличността на купувача, който го е закупил по телефона.

Наречен " Де Бирс Кулинан Блу ", диамантът е над 15 карата и е бил придобит през 2021 година в мината " Кулинан " в Южна Африка - един от дребното източници в света на извънредно редките камъни с този цвят.

The De Beers Blue 15.10-carat fancy vivid blue diamond sold for $57.5million at!
— CHAMPAGNE GEM™️ (@xCHAMPAGNEGEMx)
Институтът по гемология на Америка (GIA) категоризира бижуто като " изтънчено блестящо синьо " - най-високата цветова оценка, която е присъдена на не повече от 1% от сините диаманти, предоставени на организацията.

С последна цена от 57 471 960 $ " Де Бирс Кулинан Блу " се размина на косъм с върха за най-скъпия наследник елмаз, продаван в миналото на търг. Тази купа към момента се държи от 14,62-каратовия " Опенхаймер Блу ", който беше продаден през 2016 година с последна цена от 57,541,779 $ - разлика от малко под 70,000 $.

Южноафриканската мина " Кулинан " е известна с това, че в нея е открит най-големият елмаз в света. Камъкът " Кулинан " е 3106 карата и е открит през 1905 година

The De Beers Blue, the largest vivid blue diamond ever to appear at auction, fetched more than $57.4 million and more than $3.7 million per carat.
— Forbes (@Forbes)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР