Колумбийският наркобарон „Отониел“ беше осъден на 45 години затвор от американски съд

...
Прочутият колумбийски наркобарон Дайро Антонио Усуга Дейвид, известен още като
Коментари Харесай

Прочутият колумбийски наркобарон Дайро Антонио Усуга Дейвид, известен още като „Отониел“, беше осъден на 45 години затвор във вторник „за участие в продължаващо престъпно начинание като лидер на многомилиардна паравоенна организация и организация за трафик на наркотици, известна като Clan del Голфо, съобщиха федералните прокурори.

„Отониел ръководеше една от най-големите организации за трафик на кокаин в света, където ръководеше износа на огромни количества кокаин в Съединените щати и нареждаше безмилостната екзекуция на колумбийските правоприлагащи органи, военни служители и цивилни“, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд се казва в изявление.

Присъдата, каза Гарланд, изпраща ясно послание, че американските служители ще „намерят и ще държат отговорни лидерите на смъртоносни организации за трафик на наркотици, които вредят на американския народ, независимо къде се намират“.

Усуга също беше осъден на 45 години за участие в конспирация за морски наркотици и 45 години за участие в конспирация за внос на наркотици, се казва в прессъобщение на прокуратурата на САЩ за Източния окръг на Ню Йорк. Присъдите ще текат едновременно, се казва в съобщението. Като част от присъдата си той също ще трябва да плати 216 милиона долара конфискация, добавиха прокурорите.

 dairo antonio usuga 050422 Пресслужбата на колумбийския президент/AP

Той се призна за виновен и по трите обвинения през януари, според съобщението.

Кланът дел Голфо е мощен наркокартел, който контролира кокаиновите маршрути в Мексико и Съединените щати. Федералните прокурори във вторник описаха групата като „една от най-жестоките и най-могъщи престъпни организации в Колумбия“ и един от най-големите дистрибутори на кокаин в света.

„Усуга Дейвид служи като високопоставен лидер в рамките на CDG от самото й създаване и беше неин основен лидер в продължение на приблизително 10 години“, казаха прокурорите в съобщението за новините.

„За да запазят контрола над територията на CDG, Усуга Давид и CDG наемат армия от „сикариос“ или наемни убийци, които извършват актове на насилие, включително убийства, нападения, отвличания, изтезания и убийства срещу конкуренти и тези, смятани за предатели на организация, както и членове на техните семейства“, се казва в съобщението.

Усуга беше заловен в Колумбия през октомври 2021 г. – постижение, което тогавашният колумбийски президент Иван Дуке отбеляза като „най-големият арест на наркотрафикант от колумбийската полиция от времето на Пабло Ескобар“. По-късно е екстрадиран в САЩ.

Усуга се обърна към съда и повтори, че поема своята „отговорност за извършените престъпления“ и се извини на роднините на жертвите, техните родители и правителствата на САЩ и Колумбия „за причинените щети“.

„Не поемайте по същия път, по който поех аз. Въоръженият конфликт трябва да остане в миналото. Оръжията трябва да останат в миналото“, каза той в послание към колумбийската младеж във вторник.

Дуке, бившият колумбийски президент, реагира на X (известен преди като Twitter) във вторник, казвайки: „Отониел, престъпник, сравним с наркотрафиканта Пабло Ескобар, насилник над деца и юноши, убиец на полицаи и социални лидери, заловен по време на нашето правителство, беше осъден на 45 години затвор от Федералния съд на Източния окръг на Ню Йорк.

„По време на кампанията ние обещахме, че ще заловим този престъпник и го направихме“, каза Дуке. „Тази присъда оправдава част от болката, която този бандит причини на страната ни. Винаги съм признателен за военните сили, полицията и прокуратурата, които работиха по артикулиран начин, за да отслабят един от най-големите източници на насилие в Колумбия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР