Прочутият хайдутин Индже Войвода, един от символите на борбата срещу

...
Прочутият хайдутин Индже Войвода, един от символите на борбата срещу
Коментари Харесай

Легендарният Индже войвода оживява в аудио комикс

Прочутият бунтовник Индже Войвода, един от знаците на битката против турското робство, ще оживее в аудио комикс. Инициатори на изданието са членовете на патриотичното съдружие " Хайдути ". Комиксът ще пресъздаде описа на Йордан Йовков - " Индже ", а художник на илюстрациите е Димитър Петров. Аудио разновидността ще звучи с гласа на Здравко Павлов.

Трейлърът на комикса ще бъде подготвен през февруари, а цялото издание ще забележим напролет.



" Искаме да създадем портрети на база на творбите, писани за известни български хайдути, които нямат фотографии. Предстои да бъдат направени портрети на Ангел челник, Делю челник, Вълчан челник. надяваме се формата да провокира интереса на младежите и да ги предизвика да четат и учат повече за хората, на които изискуем своята независимост и самостоятелност " разясниха от сдружението.

Индже е роден в Сливенско, и е изпратен в Цариград за еничарин дружно с други български деца, събрани за „ Девширме “ (кръвен налог – събиране на християнски момчета за еничарския корпус). Той обаче убива своя турски боен началник и прави лична хайдушка тайфа и взема под своя протекция селата в Странджа и Сакар.

Преданията сочат,че през 1806 година Индже отпътува за Молдова, където служи в армията на молдoвските князе. През 1821 година взе участие във въстанието в Дунавските княжества като хилядник, дружно с байрактаря си Кара Кольо. До финален мирис Индже брани българското. Смята се, че Индже воевода намира гибелта си през 1821 година в борба при Скулени на река Прут, сражaвайки се с турците.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР