Прочутият фонтан Ди Треви – една от емблемите на Рим,

...
Прочутият фонтан Ди Треви – една от емблемите на Рим,
Коментари Харесай

Фонтанът „Ди Треви” може да бъде забранен за туристи

Прочутият шадраван „ Ди Треви ” – една от емблемите на Рим, може да бъде неразрешен за туристи, поради зачестилите актове на вандализъм върху него. Предложението към Общинския съвет е импортирано от Андреа Коя, който дава отговор за бизнеса в локалната администрация. В претекстовете си той акцентира нуждата от преграда, която ще попречи на туристите да сядат на перваза, да пишат имената си по травертина, от който е построен паметника, и да хвърлят монети във водата. Една преграда, акцентира Коя, ще отклони посетителите от всеки физически контакт с фонтана и ще освободи полицията от физическо наличие и да вади туристи от фонтана. „ Рим е един от най-богатите на културно завещание градове в света, завещание, което би трябвало да се почита и пази “, написа той до съветниците.

В нормална се трансформира практиката туристи от целия свят да драскат буквите си по каменната му основа. Нещо повече – неотдавна група пияни австралийци излели алкохол във водите на „ Ди Треви ”, а една американка е арестувана, откакто е извадена от коритото на фонтана. Тя се опитвала да пресъздаде фамозната сцена от кино лентата La Dolce Vita (1960 г.) на Фредерико Фелини, в която Анита Екберг и Марчело Мастрояни се пръскат във водата. Друга американска лента от 1954 година – „ Три монети във фонтана ”, възражда традицията да се хвърлят пари. Всяка нощ управляващите вадят към 3000-3500 евро от водите, които подаряват за благотворителни цели. Всъщност традицията датира от 18. век, когато немски интелектуалци посещават „ Де Треви ” и по остарял немски бит хвърлят в него монети като подарък за водните богове.

Фонтанът " Ди Треви ", който се намира на дребен площад, откъдето стартират три улици (tre vie), е планиран от Никола Салви на мястото на средновековни чешми. Съоръжението, залепено за двореца Поли, е намерено през май 1762 година и е една от най-посещаваните емблематични забележителности в италианската столица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР