Прочутите Сейшелски острови не губиха време и за да защитят

...
Коментари Харесай

Проблеми в рая: защо ковид удари най-ваксинираната страна в света - Сейшелите

Прочутите Сейшелски острови не губиха време и с цел да защитят главното си прехранване - туризма, бързо имунизираха към този момент 70% от близо 100-хилядното си население си против ковид (62% са с втора доза) - главно с китайската ваксина Sinopharm и по-малко с AstraZeneca. На процедура сега те са най-имунизираната нация в света и първата на прага на така наречен групов имунитет.

От началото на май обаче архипелагът изненадващо записва внезапно повишаване на случаите на ковид. Заразените към този момент надвишават приблизително 400 дневно, в случай че през миналите месеци островната нация не е надвишавала и 100 случая на ден даже в най-активните етапи на епидемията. Стигна се и до по-тежки ограничаващи ограничения - възбрана за събирания, затваряне на учебни заведения и така нататък

Освен че основава проблеми за дребната страна, чиято стопанска система разчита главно на непознатите гости, протичащото се е удар и по програмата за " ваксинна дипломация " на Китай. Азиатската стопанска система предлага своята лесна за превоз и налична като цена ваксина на Sinopharm на над 50 страни в развиващия се свят - да вземем за пример Зимбабве, Индонезия, Венецуела, като по този метод печели въздействие в тях. В Европа тази ваксина поръчаха и страни като Унгария, Сърбия и Македония.

Сега затвърждаващите се подозрения, че успеваемостта й е доста по-ниска от оповестените над 78%, e неприятна вест за развиващия се свят, който ще разчита всеобщо на по-евтините артикули. Проблемът обаче има и световни измерения, тъй като неналичието на запаси в разрастващите се страни може да задържи дейна пандемията там и да окаже резултат върху възобновяване на международната стопанска система.
Евтиното е скъпо
Изборът на ваксина има значение и следствията на Сейшелските острови са най-яркият дотук образец. Малката островна страна в Индийския океан, североизточно от Мадагаскар, имунизира близо 60% от искащите да се ваксинират с продукта на Sinopharm, а останалите с AstraZeneca.

От 1 май обаче случаите започнаха очевидно да порастват и в последната седмица означиха огромен пик (виж графиката).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР