Прочутата кула в Пиза вече е наклонена по-малко благодарение на

...
Прочутата кула в Пиза вече е наклонена по-малко благодарение на
Коментари Харесай

Кулата в Пиза вече е наклонена по-малко

Прочутата кула в Пиза към този момент е наклонена по-малко с помощта на инженерни разработки, които бяха стартирани, с цел да бъде избавен този феодален монумент, трансформирал се в огромна туристическа атракция, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Експертна група, натоварена със задачата да следи осъществяването на реставрационните работи, оповести, че след 17-годишни наблюдения кулата в Пиза е постоянна. Според експерти от университета в Пиза, 58-метровият паметник се е изправил с 4 сантиметра.

Въпросната експертна група бе основана след значими строителни работи сред 1993 година и 2001 година под управлението на инженера Микеле Ямиолковски, които целяха да бъде избавена застрашената от сриване кула. Тя бе затворена за визити по време на строителните работи, които погълнаха над 28 милиона евро. Тогава най-известната камбанария в света, която бе наклонена 4,5 метра по отношение на отвесната си ос, беше изправена с 40 сантиметра.

Малко евентуално е обаче кулата да бъде напълно изправена, още повече че постоянно е била наклонена. Строителството ѝ стартира през август 1173 година и тя стартира да се накланя след построяването на първите ѝ етажи. Накланянето се усилва след приключването на строителството й през 1372 година

Преди няколко месеца италиански и английски учени разгадаха за какво наклонената кула в Пиза е оживяла от петте мощни трусове в региона, откогато е издигната, заяви Прес асосиейшън. Спасява я меката почва под нея.

Явлението е известно като динамично взаимоотношение сред почва и структура. Уникалната композиция на височина и липса на еластичност на кулата и мекотата на почвата в основата са основни за оцеляването ѝ. Заради тях тя " не резонира с придвижването на земетресението ". Меката почва модифицира доста вибрационните ѝ характерности.

Тогава учените подчертаха, че кулата в е наклонена под пет градуса, поради което върхът ѝ е преместен на пет метра. Това би трябвало да я прави уязвима даже на трусове със междинна мощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР