Прочутата Джоконда на Леонардо да Винчи, известна и като ц,

...
Прочутата Джоконда на Леонардо да Винчи, известна и като ц,
Коментари Харесай

Интересни факти за Джокондата

Прочутата „ Джоконда ” на Леонардо да Винчи, известна и като „ ц ”, се счита за един от най-загадъчните портрети в историята на международната живопис, написа.

Всичко, обвързвано с картината, е загадка – възникването на катината, личността на нарисуваната жена, необяснимата колебливост на лицето й. Взависимост от осветлението и от ъгъла на разглеждане на картината лицето показва напълно разнообразни настроения – от лек намек за усмивка до съвсем саркастична усмивка.

Картината, която е с размер 77 на 53 сантиметра, е станала ентусиазъм за основаване на стотици книги, филми, спектакли, само че тайната си остава загадка. Тази загадка се крие в усмивката на Джокондата.

Леонардо нарисувал за Франческо Джокондо портрет на Мона Лиза, неговата брачна половинка, и откакто работил върху него четири години, го зарязал незавършен.

По времето, когато рисувал портрета, той карал хора да свирят на лира и да пеят пред дамата, а също по този начин канел и шутове, които да поддържат усмивката й. Затова, съгласно откривателите, усмивката на Джокондата е толкоз приятна.

Единственото удостоверение за това по какъв начин е основана великата картина, принадлежи на художника и писателя Джорджо Вазари, който е живял по времето на Леонардо.
Въз основа на изказванията му фамозният портрет се счита за изобразената жена на флорентийския магнат Франческо Джокондо, която ила на 25 години.

Има огромна възможност Вазари да бърка и на портрета да е изобразена друга жена. Тя е нарисувана с воал на вдовица, а Джокондо е живял дълго. Освен това, в случай че е имало човек, който е поръчал портрета, за какво Леонардо не му го е дал?

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР