Прочут оратор, политик, държавник, патриарх на европейския либерализъм, отдаден християнин

...
Прочут оратор, политик, държавник, патриарх на европейския либерализъм, отдаден християнин
Коментари Харесай

Това, което е морално грешно, не може да бъде политически вярно | Уилям ГЛАДСТОН

Прочут оратор, политик, общественик, патриарх на европейския демократизъм, предан християнин и публицист, Уилям Гладстон и до през днешния ден е считан за един от най-великите премиер-министри на Англия. Мащабната активност на Гладстон е вплетена в ориста на България и е фактор за оповестяване на Руско-турската война от 1877-78 година Потресен от разказите за зверствата на турците по време на Априлското въстание и избиването на хиляди българи, през 1876 година той разгласява памфлетите „ Българските ужаси и Източния въпрос ” и „ Уроци по кръвопролитие “, а те подтикват голям брой авторитетни фигури от политическите и интелектуални среди на Европа и Русия да се причислят към българската идея и довеждат до общоевропейски претенции за промени на Отоманската империя. Приносът на Гладстон е почтено оценен от българи и чужденци, признали го за един от освободителите на България. Той осъжда Берлинския контракт и позицията на тогавашното английско държавно управление, пази Търновската конституция, поддържа Съединението на България и до края на живота си симпатизира на България с доброжелателен интерес.

За България, политиката и справедливостта, с цитати от речите на Гладстон и памфлетите „ Българските ужаси и Източния въпрос ” и „ Уроци по кръвопролитие “.

 William Ewart Gladstone (1809 ~ 1898), by Franz von Lenbach, 1886

„ В основата на кланетата в България не лежи нито уязвимост, нито случайност, нито незнание, нито инцидентна гняв, нито непокорство от чиновниците на началниците им. Те са същинският израз на духа и политиката на турското държавно управление при изключителни положения, когато минавайки през равнодушието и презрението, с които като предписание гледа на всяка работа на гражданско ръководство, с изключение на приемането на пари, то разсейва несигурното успокоение, създавано от време на време от това безразличие и пренебрежение. ”
(Из памфлета „ Българските ужаси и Източния въпрос ”)

„ Извършените закононарушения и злодеяния са в толкоз големи размери, за които няма образец в новата история. Те са толкоз неизразими, гнусни, че езикът и перото не са в положение да ги опишат в действителния им тип. Позор е, че такова дело е могло в миналото да се извърши “.
(„ Уроци по кръвопролитие “, Лондон, 1876 г.)

 Portrait of William Ewart Gladstone, by George Frederic Watts, National Portrait Gallery, London

По целия свят аз ще поддържам масите против класите.

Очакваме с неспокойствие времето, когато властта на любовта ще размени любовта към властта. Тогава нашият свят ще узнае благословията на мира.

Егоизмът е най-голямото проклинание на човешката раса.

Моят първи принцип на външната политика е: положително ръководство вкъщи.

Забавеното правосъдие е отказано правораздаване.

Това, което е морално грешно, не може да бъде политически правилно.

Добрите закони улесняват вършенето на верни неща и затрудняват осъществяването на неправилни.

Заболяването от дяволска съвест е отвън практиката на лекарите навсякъде по света.

Не можете да се борите срещу бъдещето. Времето е на наша страна.

Ние сме обречени да изгубим Ирландия в резултат на години жестокост, глупост и неприятно управление; само че аз ще я изгубя по-скоро като приятел, в сравнение с като враг.

Алкохолизмът създава по-големи разрушения от трите исторически бича, взети дружно - гладът, чумата и войната.

Бъдете щастливи с това, което имате и което сте, бъдете великодушни и с двете, и няма да ви се постанова преследвате щастието.

Никой човек не е станал велик или добър без да е направил доста и големи грешки.

Политиката е лабиринт, излизането от който е по-трудно, в сравнение с влизането.

Хората са склонни да бъркат силата на чувствата си със силата на причините. Разгорещеният ум негодува против хладния досег и безмилостния надзор на логиката.

 William Ewart Gladstone, by Alfred Edward Emslie, National Portrait Gallery, London

Портрети: Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР