Прочетох една статия, тъкмо когато станах министър. В нея се

...
Прочетох една статия, тъкмо когато станах министър. В нея се
Коментари Харесай

Най-сложната магистрала на Балканите, която е напът да помири две враждуващи съседки

" Прочетох една публикация, таман когато станах министър. В нея се споделяше, че в случай че част от вашата страна е бедна, би трябвало да построите път от нея до столицата ви и тя повече няма да бъде бедна. "

Тези думи на миниcтъpа нa cъoбщeниятa и тpaнcпopтa нa Бocнa и Xepцeгoвинa Иcмиp Юcĸo, казани пред туска медия, разказват съвършено желанията на политиците и хората от Западните Балкани.

Държавите от района бaвнo, нo увеpнo ce вървят ĸъм Oбeдинeнa Eвpoпa и мeчтaят зa хубави автомагистрали ĸaтo cpeднo- и зaпaднoeвpoпeйcĸитe. Te иcĸaт дa зaмeнят ocтapелите си пътища c нoви необятни аутобани и дa cвъpжaт с тях cтoлицитe и нaй-гoлeмитe cи гpaдoвe. Новите по-бързи пътища ще донесат по-динамична стопанска система и разцвет, по този начин жадувани от живеещите в най-бедната част на Европа.

Точно подобен е планът за автомагистрала сред столиците на Сърбия и Босна и Херцеговина - Белград и Сараево. Това е най-сложната автомагистрала на Балканите (а може би и на целия континент) и то не толкоз заради сложния релеф и техническите провокации, а основно поради недоверието и несъгласията сред двете прилежащи страни, които ще свързва.

 Китай влага в огромен инфраструктурен план на Балканите
Китай влага в огромен инфраструктурен план на Балканите

Фирми от Поднебесната империя желаят да финансират построяването на част от Коридор XI сред Италия и Румъния

Два маршрута

Макар дистанцията сред двете столици е да е единствено към 300 км, ръководещите в Белград и Сараево като че ли са от разнообразни вселени. Магистралата се забави с повече от 2 години, откакто сърби и бошняци имаха различия за маршрута - първите желаеха той да минава през Република Сръбска, а вторите - през босненския промишлен център Тузла.

В последна сметка автомагистралата ще минава и по двата маршрута. Босненският магистрален път ще стартира от Сараево, продължавайки на североизток през Зеница, Тузла, Бръчко, Биелина, Сремска Митровица и ще стига до Белград. Между Сараево и Зеница към този момент има автомагистрала, а останалият сектор до границата със Сърбия ще бъде с дължина 150 км.

Сръбската част ще стартира от Белград, спускайки се на югозапад през Пожега, Ужице, Котроман, Вишеград и ще стига до Сараево. Сърбия от някоколко години построява автомагистрала сред Белград и Пожега, като секторите се строят от китайски, азербайджански и локални компании. Останалата част ще бъде дълга към 160 км и съгласно сръбски медии ще коства към 800 млн. евро.

 Китай строи път за $2,7 милиарда на 300 километра от София
Китай строи път за $2,7 милиарда на 300 километра от София

Инвестицията е на държавната China Road and Bridge Corporation

Ключовият сътрудник

Магистралата несъмнено е най-важният инфраструктурен план за двете прилежащи страни. За да го осъществят, Белград и Сараево се възползват от поддръжката на мощен сътрудник - Турция. Босна има дългогодишни топли връзки с страната от Босфора, а напоследък и Сърбия разчита на турското партньорство.

Двете страни от някогашна Югославия се нуждаят от съществено финансиране, защото общата цена на плана се пресмята на към 3 милиарда евро. Турция е подготвена да го даде под формата на нисколихвен заем, както и да помогне при проектирането и строителните действия.

" Цената на плана ще бъде отчасти обезпечена от Eximbank, а турските реализатори също ще допринесат за финансирането на плана ", съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на скорошно посещаване в Босна.

Ердоган е и основен посредник сред двете страни, като точно той позволи разногласието им от кое място да минава автомагистралата, предлагайки да се употребяват и двата маршрута.

 Сърбия пуска автомагистралата до България до края на годината
Сърбия пуска автомагистралата до България до края на годината

От Ниш до границата

Главен реализатор ще бъде турската строителна компания " Ташяпи ", на която ще бъдат предоставени още няколко инфраструктурни плана в Сърбия.

Ползите

Магистралата ще донесе огромни стопански изгоди, като от тях ще завоюват главно двете страни, само че и целият район. Ежедневно по двата маршрута на новия аутобан се чака да минават по 10 000 транспортни средства.

Пътят ще минава през небогати региони на Сърбия и Босна, където се чака да донесе нови вложения и работни места и ще усъвършенства свързаността на Западните Балкани.

" Този план ще донесе доста изгоди за Босна и Херцеговина. Не е нужно да сте стопански специалист, с цел да знаете какъв брой ще способства за икономическото развиване, търговията и туризма ", показва министърът на известията и превоза на Босна и Херцеговина Исмир Юско в изявление за Анадолската осведомителна организация.

 Босна и Херцеговина получава €700 милиона за пътища
Босна и Херцеговина получава €700 милиона за пътища

Европейската банка за възобновяване и развиване към този момент е вложила над €2,1 милиарда в страната

" Изграждането на автомагистралата Белград-Сараево е от огромно значение както за Сърбия, по този начин и за целия район ", счита сръбският министър на строителството, трафика и инфраструктурата Зорана Михайлович, представена от локални медии.

Турският президент Ердоган също осъзнава значимостта на плана и го разгласи за " балсам на районния мир ".

" Би било огромна загуба за нас да не използваме такава чудесна опция, която в никакъв случай преди не е идвала в актуалната история на Босна и Херцеговина ", сподели министърът на известията и превоза на Босна и Херцеговина Исмир Юско.

Макар бошняци и сърби да не се обичат и раните от войната посред им към момента да не са изцяло заздравели, те загърбват разликите си и към този момент работят дружно в името на общите цели - по-добра съгласуваност, по-динамична стопанска система и по-добро богатство на своите жители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР