Прочетете Съветистан“ на Ерика Фатланд и ще разберете кои централно-азиатски

...
Прочетете Съветистан“ на Ерика Фатланд и ще разберете кои централно-азиатски
Коментари Харесай

Нашенски патриотизъм като по книга. А книгата е „Съветистан“…

Прочетете „ Съветистан “ на Ерика Фатланд и ще разберете кои централно-азиатски „ държавници “ се състезават между тях – кой ще издигне най-високия стълб за знаме (и кой също по този начин ще е най-беден).

Също ще разберете и че единствените, които печелят от това съревнование са хората от компанията, която създава и инсталира пилоните. 

И до момента в който се чудите какво е Съветистан или пък се чудите дали ви харесва сравнението с Централна Азия, прочетете и малко разсъждения от депутата Ивайло Мирчев:

„ 10 неща по-патриотични от стълб на Рожен: 

Да дариш нови технологии и модерна литература на читалище. 

Да подкрепиш спешен център за дами и деца, потърпевши от принуждение. 

Да изпратиш на море изоставени деца от дом за деца без родителска грижа. 

Да дариш от парите и времето си на дом за възрастни хора. 

Да ремонтираш детски площадки за игра. 

Да дадеш стипендии на младежи, които желаят, само че не могат да си разрешат да учат медицина. 

Да вземеш на работа майка, избягала с децата си от война. 

Да направиш ново спортно игрище. 

Да дигитализираш музейна сбирка и да създадеш към нея забавни, модерни стратегии, въвличащи деца и възрастни.  

Да построиш и поддържаш чешми по обичаните на туристите горски пътеки. 

Мога да го продължа до безспир този лист. Патриотизмът няма потребност от показност. Нямаме потребност българският байрак да се вее “най-високо в Европейски Съюз ”. Имаме потребност процентът на функционално необразованите българи да не е измежду най-високите в Европейски Съюз. Да не сме с най-голям брой жертви на домашно принуждение в Европейски Съюз. Да не сме страната с най-голям % застаряващи и минимум млади медици в Европейски Съюз. 

Най-високият байрак в Европейски Съюз няма да промени обстоятелството, че сме с най-ниски приходи в Европейски Съюз. И няма поради него “да се заприказва за България с почитание и респект ”, както, доколкото разбирам, се надяват уредниците. Уважението идва, когато помагаш на тези в беда; когато си държиш на думата и спазваш интернационалните правила и договори; когато си добър комшия и не търпиш разбойници в двора си; когато не излагаш на риск общото; когато инвестираш мъдро и непрекъснато в личното си развиване. 

И тъй като в поръчката за пилона се схваща, че на уредниците им е значимо да възраждат и опазват българските обичаи, желая да припомня, че прелестна българска традиция от Възраждането е била имотни хора с положително богатство да пращат освен своите, само че и непознатите деца да се изучат. Ако превърнете пилона в стипендии, това към този момент ще бъде национализъм, от същинския “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР