Пробвал да закрие 4 свои офшорки в Кипър заради теч

...
Пробвал да закрие 4 свои офшорки в Кипър заради теч
Коментари Харесай

200 млн. лв. запор за активи на Иво Прокопиев

Пробвал да закрие 4 свои офшорки в Кипър поради теч на информация от инспекцията


Наложен е запор за 199 051 065,19 лева.на имущества на Иво Прокопиев. Сумата включва дялове и акции от капитала на 40 сдружения, директно и непряко следени от Прокопиев, банкови сметки и 32% от първокласна къща с двор в Созопол. Това заяви Пламен Георгиев, ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ).

Мотивираното искане на КОНПИ за допускане на обезпечителни ограничения по предстоящ иск е импортирано в Бургаския областен съд, на чиято територия е недвижимият парцел. С определение от 21 ноември е натрапен поисканият запор на близо 200 млн лева на Прокопиев и обвързваните с него лица, измежду които е и брачната половинка му Галя.

150 736 000 лева от общата сума на запора са средства, получени от Прокопиев през 2012 година от продажбата на “Каолин ”. По закон проверяваният преиод е от 10 години. Но с цел да обясни произхода на парите се наложило комисията се е върнала до 1999-2000 година и е открила голям брой нарушавания при приватизацията на сдружението. Заключението е, че сумата от продажбата преди 5 години е добита по противозаконен метод. За сдружението, оценено на 7,5 млн. лева, били платени 10% в брой, а станалите – с компенсаторки и действително страната получила към 1,5 млн лева

Четирима адвокати и седем икономисти са работили по инспекцията от януари т.г. Тогава КОНПИ е била известена от прокуратурата, че против Прокопиев е повдигнато обвиняване дружно с някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков за продажбата на държавни дялове на електроразпределителното сдружение EVN.

След инспекция на банковите извлечения на Прокопиев било открито противоречие от 14 млн. лева сред разноските и приходите му като физическо лице.

Решението за формиране на произвеждане против Прокопиев е било признато с 4 гласа “за ” и едно изключително мнение на Лиляна Терзиева – комисарката, назначена преди време в КОНПИ от президента Плевнелиев.

От Комисията считат, че още първоначално е изтекла информация към Прокопиев, тъй като той подхванал дейности по закриване на 4 свои търговски сдружения в Кипър.

“Нямам сдружения в Кипър и не съм предприемал дейности по закриването им ” – по този начин Прокопиев отговори на въпрос на “Труд ”. Неговата позиция, че станал жертва на посягане против свободното слово, макар че от комисията обясниха, че единствено едно от запорираните сдружения има 13,5% от дяловете в издателската компания “Иконмедиа ” и на процедура тя не е наранена запора.

“Имаше напън над комисията посредством медийни изявления. В редица изявленията проверяваното лице опита да наложи голям брой манипулативни изказвания ”, уточни Пламен Георгиев.

Прокопиев и още 11 души, наранени от запора, са обжалвали определението на Бургаския областен съд. По процедура до 3 месеца той може да потвърди пред КОНПИ, че имуществата са добити законно. Но в случай че не успее, Комисията ще внесе иск в съда за “гражданска конфискация ” на активите му.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР