Пробното електронно преброяване през периода 20 - 26 март тази

...
Пробното електронно преброяване през периода 20 - 26 март тази
Коментари Харесай

В националното преброяване - въпроси по желание дали ще емигрираме и дали ще имаме деца

Пробното електронно броене през интервала 20 - 26 март тази година ще се организира за популацията от цялата страна, а класическото броене с преброители да се реализира от 27 март до 2 април единствено в общините Разград, Велинград и регион " Студентски " на Столична община. Това реши Национален статистически институт, подготвяйки се за същинското национално преброявани, планувано за януари-февруари следващата година.
Според в. " 24 часа ", при преброяването ще бъдем питани и дали желаеме да емигрираме или дали сме живели зад граница. Ще има и въпроси за раждаемостта. Анкетните карти, чието попълване е по избор, са наречени " Миграция и миграционно държание " и " Раждаемост и репродуктивно държание на популацията ". Освен че е по избор, преброяваното домакинство ще избира единствено една от двете спомагателни анкетни карти.
За миграцията въпросите ще са единствено за интервала 2011 - 2021 година и ще се задават единствено на хора сред 15 и 74-годишна възраст. Те ще би трябвало да дават отговор на въпроси от рода на това дали са живели в миналото за повече от една година и в различен град или в друга страна и имат ли желание да се местят в бъдеще. Статистиката ще се интересува и от аргументите за смяната на местоживеенето, какво би предиздвикало хората да се реалокират да живеят и работят другаде, какви други условия би трябвало да са изпълнени, с цел да стане или не стане това и така нататък
Анкетната карта за раждаемостта ще се попълня единствено от дами сред 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта е да се разбере от какво зависят проектите за забременяване на деца от страна на българина, какви са упованията на хората, какви материални условия би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да имат настройка да отглеждат деца и така нататък
Ще има и трета спомагателна анкетна карта, която се попълня за следващ път - бюджет на времето. Данните от нея демонстрират по какъв начин хората у нас разпределят времето си, какъв брой време отделят за домакинска работа - каква част от нея поемат мъжете и каква - дамите, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, какъв брой време се грижим за себе си, какъв брой гледаме телевизия, четем книги и други
Основната анкетна карта за преброяването е нормална, като разликата с предходните е единствено във връзка с притежаването на домакинска електроника и електроуреди. Ще има и част за етнокултурни характерности, която ще се попълня единствено в случай че човек желае. В нея са въпросите за етническа принадлежност, изповедание, майчин език и вяра.
Няма да са наложителни и въпросите за понижена продуктивност. Видът и степента на увреждането и дали е удостоверено с решение на ТЕЛК или НЕЛК ще се попълнят единствено в случай че човек желае да показа тази информация.
Новото при 18-ото подред броене на популацията и жилищния фонд следващата година ще е геореферирането. Всяка постройка с жилища ще бъде вкарана в цифрова карта с точните си географски координати и това ще са прави още тази година. Между 9 и 13 март, ще се направи пробно георефериране в определените обитаеми места (в общините Разград, Велинград и регион " Студентски " на Столична община) - всяка постройка, обект на преброяването, ще бъде записана с географските си координати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР