Пробни гласувания се организират от днес за хората, които се

...
Пробни гласувания се организират от днес за хората, които се
Коментари Харесай

Започват пробни гласувания в цялата страна

Пробни гласувания се провеждат от през днешния ден за хората, които се тормозят, че няма да се оправят с машинния избор. По три машини ще бъдат изпратени във всички Районни изборни комисии.

От Обществения съвет към ЦИК обаче показват съмнение, че сходна акция ще е сполучлива и ще разреши в границите на десетината оставащи дни - хората да пипнат и видят машина.

Според ЦИК обаче има задоволително време всички хора, които не са дали своят вот до момента с машина, да го създадат и считат, че машините няма да са причина за по-ниска изборна интензивност.

Всеки ще има задоволително време да гласоподава преди машината да се самоизключи след пет минути и половина, безапелационен е представителят на ЦИК Цветозар Томов.

" При пробите в ЦИК най-продължително беше времето на човек на близо 100 година - 4 минути и 11 секунди. Това време се оказва задоволително и за най-неориентираните, с цел да дадат вота си ", уточни Томов по бТВ.

От през днешния ден стартира изпращането и на машините за вота в чужбина. Те ще бъдат превозени от Министерството на външните работи, а техническото им обслужване в чужбина ще се реализира от чиновници на " Сиела Норма ".

По думите на Томов зад граница ще се изпратят 421 машини.

" Нещата ще са напрегнати до последния миг. Въвеждаме нова технология, това няма по какъв начин да основава напрежение. Гласуването зад граница има удвояване ", разяснява Томов.

" Вчера в страната са употребявани над 180 машини. Времето на всички места беше еднообразно горещо ", сподели Томов във връзка отхвърли на една от машините в хасковското село Сърница да работи поради жегата.

Нямаме безапелационна информация, че машината е спряла да работи поради прегряване в топлото време, безапелационен е представителят на ЦИК.

Вчера се организираха частични локални избори в Благоевград и още 7 кметства в страната - измежду тях са селата Вресово, Ясен в община Плевен, Сърница и Памидово. За първи път гласоподавателите гласоподаваха напълно машинно, а от секционните комисии споделиха, че им е лишило сред 15 и 20 минути да приключат изборния ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР