Проблемите в здравеопазването са много. Това призна пред БНТ управителят

...
Проблемите в здравеопазването са много. Това призна пред БНТ управителят
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК поиска частните болници да не получават пари от Касата


Проблемите в опазването на здравето са доста. Това призна пред Българска национална телевизия шефът на Националната здравноосигурителна каса доктор Дечо Дечев.

"Министърът дефинира действия, които би трябвало да се заплащат посредством парите в Касата. През времето този пакет доста се усилва като дейностите са извънредно скъпи ", добави той.

По думите му образец такава активност е "роботизирана хирургия ". " Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе в България и това значи, че би трябвало да има хора, които да са готови да работят с нея. Тогава, когато едно нещо се заплаща 10 пъти по-скъпо в сравнение с е друго и този, който ще извършва активността ще вземе 8000 лева вместо да вземе 800 лева и заради това апетита за такива действия непрестанно нараства, а финансирането за тях не е с това движение. От там се получава и диспропорцията сред средства и размера от действия. ", разяснява шефът на НЗОК.

"Инсултите, които са регистрирани за 2001 година и са платени през 2002 година, са 17 000. Инсултите за предходната година са 52 000. Няма толкоз инсулти. Действително има заболели хора, които са признати в болница с сходни признаци, само че няма инсулт. Болницата обаче регистрира инсулт, а болният с тази диагноза може даже да отиде на ТЕЛК, макар че не е получил инсулт ", разяснява доктор Дечо Дечев.

"Касата ревизира документи, а документите е изпипана непосредствено. Залитнахме доста в посока търговия. Трябва да има баланс сред лечебните заведения, чиято активност е чисто търговски. Няма нито една частна болница, която да взема решение медицински проблем, а с цел да печели. Трябва да има кръг от лечебни заведения, които не съществуват, с цел да печелят, а с цел да вземат решение медицински проблеми. Естествено, би трябвало да има и кръг от лечебни заведения, които да бъдат частни. Частните лечебни заведения годишно усилват черпенето на публичен запас. Или единствено би трябвало да си финансиран единствено с публичен запас, или единствено в частен. В целия свят е по този начин ", разгласи шефът на НЗОК.

"Оттук нататък решението е политическо. Експертите оповестиха в каква посока би трябвало да се върви ", заключи той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР