Проблемите в яслите и детските градини остават почти същите, въпреки

...
Проблемите в яслите и детските градини остават почти същите, въпреки
Коментари Харесай

Въпреки очаквания ръст на заплатите: Огромен недостиг на медицински сестри в яслите и детските градини

Проблемите в яслите и детските градини остават съвсем същите, макар плануваното нарастване  на заплатите на медицинските сестри , работещи в бранша. В огромна част от детските институции здравната сестра е една, а в същото време децата са разпределени в до 3-4 групи.

Отговорността е огромна , а условията са доста . Изключително ниска е мотивацията на медицинските служащи да работят в детски заведения и това е измежду основните аргументи този тип чиновници да не доближават.

В яслите, където са деца до 3 години, грижи би трябвало да поставят медицински сестри, подсети ръководителят на Медицинската федерация към КТ „ Подкрепа “ Росица Палешникова пред „ БНР “. По думите й макар обещания растеж в София, договарянията продължавали .

„ Преминаха в една по-добра тенденция, за да могат да се привлекат по-млади фрагменти в тази сфера, защото в този момент медицинските експерти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в учебни заведения са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма по какъв начин да не бъде по този начин, в случай, че главната заплата им е 1350 лв.. Сега нещата потеглиха в добра посока, да се направи нещо за младите фрагменти “ , ясни Палешникова, добавяйки, че идната среща е на следващия ден и се надява скоро да бъде подписан груповия трудов контракт .

Повече от 30 000 медицинските сестри не доближават в цялата страна. Палешникова разкри, че от здравното министерство са им дали информация за възнагражденията през декември 2023 година По думите й от 200 лечебни заведения има към 6 , в които лекарските заплати са над 2000 лв. . Същият бил и броят на медицинските сестри и акушерките със заплати към 1400 лв.. Според нея няма никаква политика за фрагментите, работещи в опазването на здравето

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР