Проблемите в растежа на детето могат да са белег за

...
Проблемите в растежа на детето могат да са белег за
Коментари Харесай

Проблеми в растежа на детето издават куп болести

Проблемите в растежа на детето могат да са белег за голям брой заболявания, които са лечими, в случай че бъдат открити до шестата година. Най-често ниският растеж се дължи на хронични болести на вътрешните органи и системи или на разнообразни синдроми. У нас обаче 2/3 от малчуганите с отклонения не се диагностицират и лекуват навреме.

Най-добра е картината във Варна и София, само че навътре в страната съвсем няма регистрирани случаи на подрастващи с недостиг на растежен хормон, което е симптом за неналичието на диагностика. Това заяви началникът на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ проф. доктор Виолета Йотова.

Ако детето 2 година не сменя размера на облеклата си, би трябвало да се потърси помощ, само че доста постоянно родителите смятат, че казусът за козметичен, до момента в който не стане късно. Това сочат наблюденията на екипа от детски ендокринолози от „Св. Марина“, които от предходната година работят по първия у нас план за ранно разкриване и лекуване на деца с проблематичен напредък GROWINFORM.

До момента клиники на колела са посетили 10 града от 4 области, в които живеят към 110 000 деца. Медиците са прегледали 146 подрастващи от 2 до 18 година, като при 52 от тях са открити отклонения. 12 към този момент се лекуват, а други 22 са сложени под наблюдаване за 6 месеца, защото не постоянно застоят в растежа се дължи на заболяване, акцентира проф. Йотова. Екипът й се натъкнал и на абсурд – родители на здрави деца с невисок растеж желали да провокират неестествен напредък с лекарства. Тази наклонност да се оформят така наречен дизайнерски деца също е рискова, тъй като всяка ненужна интервенция провокира противоположен резултат, предизвести проф. Йотова. Заради огромния интерес акцията към този момент е национална, като предстоят прегледи в Бургас, Кюстендил и Пловдив.

Помощта на медиците от „Св. Марина“ търсят родители от цялата страна, защото това е единственото място у нас, където диагностиката се прави изцяло гратис в границите на европейския експертен център по редки заболявания в болничното заведение.

Целта на акцията е да увеличи информираността са родителите и по този начин да намали възрастта на подрастващите със засечени отклонения. Дотук тя е понижена с 3 година до малко над 8 година, регистрира проф. Йотова. За да се усъвършенства предварителната защита, тя и екипът й желаят здравната каса да вкара условие при всеки обзор на дете да се регистрират височината и тежестта му. Родителите и в този момент могат да ревизират пораства ли вярно детето им посредством специфичния калкулатор на уеб страницата на плана.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР