Проблемите в МВР няма да се решат с отпускането на

...
Проблемите в МВР няма да се решат с отпускането на
Коментари Харесай

Без реформи не трябва да се дават пари на МВР, обяви бизнесът

Проблемите в Министерство на вътрешните работи няма да се решат с отпущането на още 100 млн. лева за заплати. Вътрешното министерство е едно от най-нереформираните и свръхнаселените и пари не трябва да се отпускат без промени. Това е записано в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за обещанието на премиера Бойко Борисов да се дадат пари за нарастване на полицейските заплати, с цел да спрат митингите по време на европредседателството, оповестява в днешния си брой в. " Сега ".

" Година след година всички следим непрекъснатия напън за увеличение на разноските за бранш " Сигурност ". Пак година след година ние НЕ виждаме възстановяване на чувството на жителите за гаранции за личната им сигурност или за отбраната на тяхното имущество. Сектор " Сигурност " и по-специално Министерство на вътрешните работи си остават НЕреформирани и " свръхнаселени ". Едновременно с това обещаната предварителна защита на престъпността остава на ниско равнище, а разкриваемостта не бележи растеж ", написа в позицията на асоциацията.

Работодателите напомнят, че България е измежду страните, които отделят най-вече средства за бранш " Сигурност ", а в това време разкриваемостта е ниска.

Според тях

разноските за сигурността се нуждаят не от повишение, а от преосмисляне

на метода им на харчене.

Според асоциацията би трябвало внезапно да се редуцира администрацията в Министерство на вътрешните работи и с парите да се усилят заплатите на полицията. Бизнесът вижда изхода в внезапно редуциране на чиновническите длъжности за сметка на повишение заплатите на хората, които работят " на терен " - очи в очи с престъпната престъпност. " Това е голям запас за повишение броя на хората, които работят на терен, за нарастване на заплатите им и за внезапно възстановяване на техническата им осигуреност ", написа в позицията.

Работодателите приканват ръководещите да създадат радикална промяна в бранш " Сигурност " и да спрат с безсмисленото наливане на средства без обвързване за успеваемост. Асоциацията декларира, че поддържа честните служители на реда, които имат учредения за неодобрение най-много когато става дума за екипирането им и за неясноти и неяснота при осъществяване на публични поръчки.

Миналия четвъртък България публично пое европредседателството. За същия ден бе плануван полицейски митинг. Преди това обаче министър председателят Бойко Борисов извика на среща в Министерски съвет представителите на синдикатите и управлението на Министерство на вътрешните работи. На нея даде обещание спомагателни 100 млн. лева за полицейски заплати, въпреки преди този момент вътрешният министър Валентин Радев неведнъж да беше заявявал, че пари за нарастване няма. Такова бе направено при започване на годината с разпределяне на 55 млв. лева повече за бюджета на Министерство на вътрешните работи. След което Радев съобщи, че не схваща защо още стачкуват служителите на реда.

Иначе след срещата при Борисов и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обявиха, че отпуснатите пари не са договорка, с цел да няма митинги.

Полицейски митинг в четвъртък въпреки всичко имаше, само че на идващия ден най-големият полицейски профсъюз разгласи, че краткотрайно стопира митингите, които организира от предходната година на всеки празник на полицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР