Проблемите в икономиката заради коронавируса все още не могат да

...
Проблемите в икономиката заради коронавируса все още не могат да
Коментари Харесай

Работодателите ще изнесат най-тежко положението, обяви икономическият министър

Проблемите в стопанската система поради ковид към момента не могат да се оценят, не са известни всички браншове, които ще пострадат и би трябвало да се откри баланс за това кой да бъде подкрепят, а приоритет да са опазването на здравето и обществената система. Това съобщи пред БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов в коментар за ограниченията, които страната ще предприеме за подкрепяне на бизнеса в обстановката на изключително състояние.

" Работодателите ще изнесат най-тежко ситуацията в стопанската система ", съобщи Караниколов и добави, че хубавото е, че " за последните 30 години те минаха през какво ли не " и българският бизнес е извънредно еластичен. Той не се ангажира с съответни суми и способи за помощ за бизнеса. Посочи, че през днешния ден ще има срещи с представители на другите парламентарни групи, а в понеделник - и с работодателски организации, преди да се взимат решения.

" Няма по какъв начин да не обмисляме такива ограничения (за поддръжка на цели браншове - бел.ред.) ", сподели министърът и добави, че би трябвало да се откри салдото, тъй като евентуално доста браншове ще изпитат извънредно огромно усложнение.

Първо здравето, по-късно обществената система

" Към момента ние би трябвало да намерим верен баланс сред това да осигурим здравната система и обществената система ", сподели министърът и уточни, че " скоро може да стартираме да приказваме, че още веднъж ще има безработица и безработни ". " Първо здравето, по-късно обществената система ", добави той. Изтъкна, че когато се приказва за ограничения за поддръжка на бизнеса, би трябвало да се знае, че става дума за пари на българските данъкоплатци. Посочи, че се чака и Европейската комисия да отпусне средства, само че към момента не са конкретизирани детайлности.

Емил Караниколов не отговори съответно на въпрос дали се обмислят и ограничения за облекчение на жителите в обстановката на изключително състояние като разсрочване или закъснение на заплащания, на лихви по заеми и други, каквито някои страни към този момент подхващат. Каза, че " единствено страната, без помощта на работодателите няма по какъв начин да се включи ".

Допусна, че може да се одобряват законови промени за предотвратяване на жителите от възможна далавера. По думите му по тази причина е доста значимо да се дефинира кои артикули са от първа нужда и уточни, че става дума за към 130 артикули. Допусна и че ще бъдат пренасочвани средства, да вземем за пример отпуснатите преди рецесията пари за спорта.

Говорим за рецесия

" Вероятно след тази рецесия ние ще имаме напълно други тематики в дневния ред ", съобщи Караниколов.

" Към момента доста от страните и към нас вървят към криза. Говорим за рецесия ", съобщи още той и изрази вяра да не се стига до проблеми с цялото произвеждане и с веригата на доставки. По думите му България имала извънредно добра основа, тъй като " ние съществуваме от 1300 годин " и в този момент се следило обединяване на политици, лекари и специалисти.

" Основата ни е доста постоянна, в случай че би трябвало ще градим всичко отначало ", съобщи още той. На въпрос поддържа ли приемането на по-строги ограничения, за което прикани ръководителят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, той съобщи, че сега " виждаме това, което 30 години се правеше в България по какъв начин се напуква ".

" Трябват ни здрави български хора, в случай че би трябвало ще изградим всичко отначало ", повтори той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (471)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР