Проблемите в енергетиката са от поне десет години, те са

...
Проблемите в енергетиката са от поне десет години, те са
Коментари Харесай

Янев: Проблемите в енергетиката са от поне 10 г.

Проблемите в енергетиката са от най-малко 10 години, те са сложни и комплицирани. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев, който е на блицконтрол в Народното събрание. Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова зададе въпрос по отношение на фрапантното повишаване на цената на електрическата енергия за бизнеса, заяви Нова ТВ.

Янев увери, че служебното държавно управление прави каквото е допустимо и по думите му все още обстановка е овладяна. „ Преди три седмици министърът на енергетиката е издал заповед в енергийната система да се включи Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2”. Първоначално с един реактор, а сега работят три”, сподели още министър-председателят, като разясни, че в този момент междинната цена на тока е към 250 лева

„ Ние сме в общ енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила. Не операциите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който подвига цените. За Борсата можем да приказваме, че не е отворена към други тържища, което я прави монополна до известна степен, а не на чисто пазарни принципи”, сподели още Янев.

Той разгласи, че управлението на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2” към този момент работи интензивно, с цел да търси пазари и дълготрайни контракти. „ Пиковете в цените, които се получават, са въз основата на това, че се избира да се подписват краткосрочни контракти - ден за ден”, добави Янев.

Премиерът е безапелационен, че Министерството на енергетиката не е в безтегловност и че то ръководи рецесията с цените от неделя. „ Ситуацията се ръководи тъкмо въз основата на следенето на трендовете и на европейския пазар, който е мощно дестабилизиран”, посочи той.

По отношението на промишлеността Янев сподели: „ Поведението им е малко друго. Ние би трябвало да обмислим какво тъкмо да създадем. Съгласен съм, че на българския бизнес би трябвало да се оказва помощ - изрично. Дали помощта ще бъде посредством заеми, или по различен метод - е въпрос на разискване. Вероятно тук място има и парламентът”, счита министър-председателят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР