Проблемите в БДЖ се задълбочават, а управляващите не търсят решение

...
Проблемите в БДЖ се задълбочават, а управляващите не търсят решение
Коментари Харесай

Георги Статков: Държавата има враждебно отношение към БДЖ

Проблемите в БДЖ се задълбочават, а ръководещите не търсят решение на въпроса и това е по този начин от доста години. Това мнение изрази в предаването " Нещо повече "  
Георги Статков от Гражданска самодейност за публичен релсов превоз. Сдружението насочва сигнал до прокуратурата за положението на държавната железница.

" Много въпроси остават без отговор. Какъв е този парадокс в 21 век? Да бъдат запорирани парцели и да бъдат продавани на безценица. Защо е по този начин? Не може ли страната да реши този проблем или не желае ", попита Статков. Той напомни, че още през 2010 година българските управляващи са получили позволение от Европейски Съюз за разпределяне на държавна помощ в размер на 127 млн евро:

" Фактът, че осем години тези пари не са отпуснати, демонстрира враждебните дейности към железницата, заплашващи да ощетят българските данъкоплатци и европейската политика в областта на превоза в България. "

Мотрисите " Сименс ", купувани в интервала 2005-2007, са много скъпи и са ощетили с най-малко 50 млн лв. данъкоплатците, защото тогава страната е отказала да обезпечи държавна гаранция и се е наложило БДЖ да пусне свои облигации за покупката им, а лихвите по този заем са над 6%. Ако е била дадена държавна гаранция разновидността е бил да се кандидатства за пари от Европейската капиталова банка, където лихвите са към и под 3%, разясни Георги Статков. Той дефинира като пагубни и злонамерени дейностите на българските управляващи по отношение на железниците с подписания сред БДЖ и страната контракт за интервала 2009-2018 година, посредством който БДЖ е трябвало да получи помощ за социална услуга в размер на 576 млн. евро, а досега са отпуснати едвам 43 милиона евро. Стоев изрази опасенията си, че зад това хронично недофинансиране на железниците може да стоят лобистки ползи на транспортни компании, които са конкуренция на БДЖ.

Ако в дадени посоки се спрат рейсове обаче, това надали ще притегли пасажери към БДЖ, като имаме поради качеството на услугата сега, добави Статков:

" Не е въпросът дали има различен конкурентоспособен дублиращ превоз. Въпросът е какво качество ще предложи железницата, с цел да притегли клиентите. "

Цялото изявление чуйте в  звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР