Проблемите в българския спорт са доста големи и засягат всички

...
Проблемите в българския спорт са доста големи и засягат всички
Коментари Харесай

Пловдивски шампион в плуването: Плащаме си всичко сами, ако нямаш възможност да излезеш в чужбина сме без бъдеще

Проблемите в българския спорт са много огромни и засягат всички типове спорт. За страдание доста от спортистите се отхвърлят от спорта поради липса на финанси, помощ от федерациите, а някои даже са принудени да си поемат съвсем всичко, с цел да упражняват и да се състезават. Такава е историята и на един от пловдивските гении в плуването Иван Манолов от пловдивския клуб Младост-91. Пред TrafficNews той съобщи, че няма вероятност за българските плувци в случай че не съумея да излязат в чужбина.
Прочетете още


Припомняме, че от години има и сериозен проблем с басейн “Младост ”, в който упражняват всички пловдивски плувци. Новият басейн беше стартират, само че поради липса на финанси беше направена единствено ров. Сега Общината тегли заем, с който би трябвало да най-сетне Пловдив да има нов прекрасен басейн с олимпийски размери. 

Иван Манолов е републикански първенец на 50 и 100 м. бътерфлай през 2021г. за юноши старша възраст. Също през 2021г. е първенец за юноши старша възраст и мъже на 50 и 100 м. делфин. Това лято на същите дисциплини печели златни медали на 50 и 100 метра бътерфлай и е първенец при мъжете. Участва на мощния шампионат Мултинешън и Европейското състезание за юноши и девойки, което се организира през тази година в Румъния. От началото на 2022 се състезава състезава при мъжете. На приключилото през предишният уикенд съревнование Burgas Swiming Open 2022 Манолов завоюва четири медала - два златни на 100 м. и 200 м. бътерфлай и два сребърни на 50 м. бътерфлай и 100 м. фрийстайл. 



“Всичко си поемаме ние около надпреварите и тренировките, а нашият спорт е безценен - банските са по 300 лв., очилата са по 100 лв.. Сами си поемаме пътните и мъчно можем да свържем двата края. На този стадий се развива добре и желая да продължа да се състезавам. Ходим по лагери с националния тим, а през другото време упражнявам в Пловдив. В момента нямам опция да отпътува за чужбина и да продължа развиването си там. Нямам доста очаквания за басейн “Младост ”, тъй като обстановката е много комплицирана. В чужбина всичко им е обезпечено и имат напълно други условия. Единствено, когато отиваме на Европейско всичко се поема от федерацията и всичко ни е гратис ”, сподели пловдивският плувец. 

“Доста хора се отхвърлят от плуването. Една от аргументите са и травмите, само че множеството завършват, тъй като не виждат развиване за в бъдеще и нямат спонсори. Трябва примерно да си медалист от огромно състезание, с цел да се получат нещата, само че нашият спорт е извънредно конкурентен и е много мъчно да се пробие. Трудно се покриват и нормативи. Има градове в България, в които има условия и имат хубави басейни, само че за жалост в Пловдив към момента няма нов прекрасен басейн. Ако нямаш опция да заминеш за чужбина е доста мъчно и по тази причина доста хора се отхвърлиха от плуването. Мечтата ми е да покрия норматива за Олимпиадата и да отида в Париж през 2024г. ”, съобщи Манолов пред TrafficNews .

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР