Проблемите се оказаха много, има населени места, които са оставени

...
Проблемите се оказаха много, има населени места, които са оставени
Коментари Харесай

Ревизия в Община Средец ще започне веднага след Нова година, ще спазя обещанията пред избирателите ми

Проблемите се оказаха доста, има обитаеми места, които са оставени на произвола на ориста години наред

 

- Г-н Кичев, Вие сте новият кмет на община Средец. В какво положение заварихте администрацията след трите мандата на Иван Жабов? Бяхте се заканили, че ще извършите цялостна проверка. Извършва ли се към този момент такава?

- Не съм направил още цялостната проверка, тъй като би трябвало софтуерно време, приготвяме заповедта и направленията, които ще бъдат проверявани, много обемисто е като материя. Преди 31 декември ще входирам тази заповед и ще поканим ревизьори. 

- Кога се чака да има резултати по отношение на финансовото положението на Общината?

-При всички случаи тази проверка ще продължи няколко месеца. Не се съмнявайте в готовността и решителността ми да поемем по нов път - на бистрота, правда, ред и най-много да се работи в тази администрация за хората. От моя страна общинските съветници ще получат цялостно подпомагане и почитание.

- ОбС-Средец гласоподава промени в състава на Общинската администрация. Какво ново, като се изключи че ще има още двама зам.-кметове, ще има в екипа ви?

- Съществените промени се състоят в това, че се включва още едно одитно звено. При предишни одити от Сметната палата е включено като забележка това, че в Общината липсва такова звено, а е наложително. То е планувано като щат. Обособяваме още една дирекция, с цел да може по-организирано и експедитивно да се извършват дилемите, които слагам. За да може надлежно всеки от зам.-кметовете да е  ясно защо дава отговор. Смятам, че ще е по-ефективно за ръководството. Това е мое решение и ще нося отговорността за осъществяването му.

- Бюджетът за идната година подготвен ли е и какви ще са акцентите в него?

- Не е подготвен, работим по него. По съществени посоки и по финансовата стратегия. Важно е да забележим какви финансови средства ще отпусне страната целево. Поставил съм задача да бъдат направени предпочитано инфраструктурните планове за  улиците и пътищата, които да залегнат в финансовата стратегия и да използваме всевъзможни благоприятни условия за финансиране по оперативните стратегии. Присъствах предходната седмица на съвещание на Сдружението на общините, където имаше среща с премиера Николай Денков и с районния министър Андрей Цеков. Те заявиха, че близо 2 милиарда лева са планувани в Републиканския бюджет за общините. Важно е да имаме планова подготвеност с издадени разрешителни за градеж, с цел да може да се входират в период и да се обезпечи финансирането. Ние сме трета категория и попадаме в рамките до 15 млн.лв. за сходни планове. В тази връзка съм заел всички екипи по проектирането. Работят.

- Кои са главните проблеми обаче, по които към този момент вие и екипът ви работите?

- Оказват се, за жалост, прекалено много. Почти няма обитаемо място, чието кметство да е в положително положение. Читалища, пенсионерски клубове - покривите им ги няма, текат. Оставени са в небитието. В момента с останалия запас, който е доста стеснен в края на бюджетната година, опитваме да проведем настоящи поправки, които най-малко краткотрайно да закрепят тези публични здания, тъй като в действителност са в окаяно положение. Работим за построяването на претоварно хранилище. Водил съм диалози с администрацията в Бургас в тази връзка - да бъде дадена опция такова да се построи. Това от една страна ще усъвършенства интензивността на сметосъбирането, от друга ще обезпечи спестовност на разноски за всекидневно пътуващите сметосъбиращи коли.

Много неща се вършат. Започнахме преди дни ремонт на една доста компрометирана права край старите казарми, където минава и учебният рейс. Многократно съм поставял този въпрос по време на сесии, когато бях общински консултант, само че не беше взето никакво отношение. Участъкът е към 200-300 метра, в извънредно неприятно положение. Излишно е да изреждам всичко, което сме подхванали. Имаме предпочитание да осъществим всичко, само че опира и до финансови благоприятни условия. Започнахме ремонт на покривите на военните блокове, част от които са общинска собсвеност и на страната - известена е и Областна администрация. Изградихме мост в с. Драчево. Работим по уличното осветяване съществено. Нямаме налични и свободни финансови средства.

- В ОбС-Средец царува атмосфера за взаимна работа. На пръв взор няма напрежение, нито недоволство против кмета. Като че ли „ проявлението на мускули “ и „ виж, какъв брой съм популярен аз “ е завършило като театър. Това ли е моделът, който искахте да постигнете?

- Определено мога да кажа, че е тъкмо това. Още в предизборната си акция бях оповестил, че желая да се работи транспарантно, съвместо с Общински съвет да се показват и разискват всички по-сериозни планове. Бях уверен, че по този метод би трябвало да се работи, тъй като когато има отдаване на значение и почитание на всеки общински консултант като участник в решаването на проблемите в общината и ориста на района... когато се довериш на тези хора, получаваш и тяхното доверие. И това беше ясно демонстрирано на сесията.

- Всеки гласуваше съгласно неговите визии.

- Надявам се. Всичко е въпрос на персонална преценка на общинските съветници, няма напън. Присъствах на комисиите, където в работен порядък се разискват проблемите. Надявам се да продължим по този начин. И аз имам своите забележки, както стана ясно, има пропуски в докладните. Ще проведа диалози с шефовете на дирекции и надлежно самото внасяне на докладните оттук насетне ще е много по-прецизно.

- Представихте пред общинските съветници план за санирането на Общинската администрация. Стана ясно, че е на стойност близо 1 млн. лева и е завещан от предходния кмет и екипа му. Казахте, че основният проектант има съображения по отношение на плана и да се вземе общо решение дали да се осъществя. Какъв е казусът?

- По принцип проблем няма. Има 100% финансиране, без съфинансиране от страна на Общината. Добре е и че е планувано построяването на фотоволтаици, с цел да има спестовност на електричество. Притеснителното е това, че санирането ще промени образа на постройката, като фасада. Предвиждаме по план да се реновира и площада пред постройката - централният площад на Средец и може би би трябвало да се съгласуват тези бъдещи дейности, с цел да са в синхрон двата плана. От друга страна постройката има характерни орнаменти, които ще бъдат очевидно изолирани и ще наподобява по нов метод. Оказа се, че досега нямаме проблем с топлоизолацията - няма течове, няма компрометиране на структурата, въведена в употреба през 1985 година Архитектът изрече своите съображения, значимо е кой ще бъде определен за осъществяването на плана, изключително при саниране. Затова споделих, че не желая да поемам цялата отговорност за този план, в последна сметка той не е по моя концепция, а е заварен. Трябва решението да се вземе групово и да се разпределят отговорностите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР