„Проблемите с управлението на водите у нас се трупат последните

...
„Проблемите с управлението на водите у нас се трупат последните
Коментари Харесай

Инж. Петър Филков: Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

„ Проблемите с ръководството на водите у нас се натрупат последните години, резултатът се вижда и по многото проблеми с наводненията в този момент в страната, само че изненадващо е, че през зимата има значителни превалявания, а не на сняг “, сподели в предаването „ Хоризонт до обед “ по БНР доцент доктор инж. Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„ Тенденциите последните години са, че зачестяват интензивните превалявания, а се удължават интервалите на суша, т.е. пределно ясно се откроява нуждата от съответно контролиране на водните запаси и тяхното съответно ръководство “, съобщи инж. Филков.

„ Същевременно последните години няма задоволително претенденти за хидроинженери. Факултетът сега образова едвам 30 на 100 от това което е обучавал през миналите години. 245 студенти са се записали в нашия факултет – от тях 180 в постоянна форма на образование, 66 в задочна форма. Въпросът е, че преди 10 години тяхната численост е била 720 души “.

„ Обучението е по специалностите „ Водоснабдяване и канализация “ и новата компетентност „ Хидростроителство “. Проблемите за неналичието на интерес към такива специалности са доста. Последните 10 години в целия Европейски Съюз спада ползата към инженерните специалности.

Причината е, че „ псевдоспециалисти “ споделяха, че язовирите били причина за наводнения, другият миг е отношението на страната – от една страна отбрани специалността „ Хидростроителство “, (като освободи от такса за образование студентите - бел. ред.), въпреки това заплащането на тези експерти по-късно не е високо за младежите. Става въпрос работа в експлотационните сдружения като ВиК операторите и „ Напоителни системи " ЕАД – там заплащането е незадоволително и младежите отиват в частния бранш “, разяснява доцент Петър Филков.

„ За образец Съюзът на ВиК операторите в България от 4 години дава стипендия на студенти от специалността, в случай че останат след това да работят в някое от сдруженията, само че аз не знам някои да се е отзовал на тази опция “, разясни още експертът.

По думите на доцент Филков в този момент с онлайн образованието за инженерите те ще научат по-малко от своите сътрудници, ще им бъде по-трудно да се впишат в работна среда.

„ Но пък висшето обучение не е наливане на познания с фуния, то е опция на всеки един младеж и студент самичък да постави нужните старания и да усвои материала, който им се дава. Три пъти са намалели студентите в инженерните специалности, а с една четвърт преподавателите. А факултетът има 70-годишна история. Ние сме били водещи в региона на хидромелиорацията и хидростроителството и една от най-развитите страни в тази сфера и сме строили по целия свят “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР