Проблемите с обвързването се коренят много по-дълбоко от просто страх

...
Проблемите с обвързването се коренят много по-дълбоко от просто страх
Коментари Харесай

Причини за проблеми с обвързването

Проблемите с обвързването се коренят доста по-дълбоко от просто боязън от обвързване. Те са психически стимулирани и оправянето с тях е много мъчно. Може да сте човек с проблем с обвързването или сътрудникът ви да е подобен. И в двата случая връзките във връзката са извънредно сложни. Често такива връзки се провалят или поддържането им е меко казано мъчно и за двамата сътрудници.
Проблемът с обвързването напълно не значи, че човек не обича колегата си или че не може да обича като цяло. Проблемите с ангажираността във връзката имат комплицирани психически механизми, разбирането на които е от голяма важност и за решаването на този проблем.

Какво значи да имаш проблем с обвързването?
Когато човек се затруднява да се посвети на дълбока връзка, това нормално е подбудено от боязън от отменяне, от обвързване, от прекомерно обвързване и ангажимент към колегата. Това може да се отнася както към интимни връзки, по този начин и към другарски. Страхът от обвързване нормално се характеризира с отменяне на задълбочаването на връзките по разнообразни аргументи. Партньорът, който страда от подобен боязън не желае да прави по-нататъшни крачки за задълбочаване на връзката – брак, деца, покупка на парцел, запознаване със семейство, непосредствен кръг от другари, не желае да взе участие в събития, присъщи за околните връзки, като превозване на празници дружно или ваканции. Обвързването е положение, което характеризира моногамната и задълбочена връзка с наклонност за развиване. Хората с проблеми с обвързването желаят да имат връзки, само че не знаят по какъв начин да се държат съответно в тях. Затова избират да резервират връзките си на по-повърхностно равнище, заобикаляйки уговорките.

Какво провокира боязън от обвързване?
Страх от неусетен или мъчителен завършек на връзката;
Страх от това да не би да бъде в неправилната връзка. Неспособност за преценка на това дали сътрудникът е подобаващ или не, а оттова и закъснение на развиването на връзката;
Страх от нездравословна връзка;
Проблеми с доверието в колегата и с околните хора изобщо;
Психологически контузии от детството;
Проблеми с привързването от детството;
Сложни фамилни взаимоотношения, които оказват подсъзнателно въздействие върху това по какъв начин човек се отнася към връзките си.

Кои са признаците, че сътрудникът ви има проблем с обвързването?
Избягва правенето на общи проекти за бъдещето;
Избягва диалозите за бъдещето на връзката и на двамата сътрудници заедно;
Сериозните и дълги връзки постоянно са тематика, която се заобикаля. Предишни връзки не се обсъждат;
Липса на прочувствена привързаност;
Забавяне на отговорите на телефонни позвънявания или съобщения;
Непостоянно поведение;
Лоша комуникация;
Кратки и несполучливи предходни връзки.

В някои случаи не е наложително сходно държание от страна на колегата да е подбудено наложително от страха от обвързване. Някои хора просто отхвърлят да живеят съгласно наложените от обществото правила във връзките, включващи брак, деца, моногамия, семейство. Такива хора просто избират да живеят живота си по метод, който на тях им харесва.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР