Проблемите с малцинствата и застрашената медийна свобода също са посочени

...
Проблемите с малцинствата и застрашената медийна свобода също са посочени
Коментари Харесай

Какво става? САЩ критикуват своите проксита за ареста на Борисов?

Проблемите с малцинствата и застрашената медийна независимост също са посочени в отчета

Дни преди следващите ни парламентарни изборите, Съединени американски щати внесоха прочут ужас в редиците на родния политически хайлайф. Това се случи, откакто бе оповестен отчетът за България за 2022 година на Държавния департамент. В него се съдържат рецензии за положението на човешките права у нас – противозаконни арести, проблеми с малцинствата и застрашена медийна независимост.

Като образец за противозаконен арест отчетът показва – „ O tempora, o mores “ - задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и PR-ката Севдалина Арнаудова. Той бе осъществен със заповед на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков по гледище на премиера Кирил Петков.

Това наподобява малко на шах с пешката, тъй като Големият брат по принцип стои твърдо зад левичарските обединения „ Да България “ и „ Продължаваме промяната “. На тези, които не пият постоянно гинко билоба и бързо не помнят, би трябвало да напомним, че на 9 юли 2021 година, по време на видеовръзка с участници във форума „ Три морета “, президентът Джо Байдън поздрави персонално освен домакинът Румен Радев, само че и тогавашния му длъжностен министър Кирил Петков. Така Байдън в съвсем прав текст ни сподели кой би трябвало да бъде новия министър председател на България, което по-късно стана факт.

Освен това, малко преди старта на предизборната акция за новия парламент, Владислав Горанов бе включен в листата „ Магнитски “, което мнозина разтълкуваха като избирателен удар против ГЕРБ.

Какво обаче се случва в този момент? Явно галеният от трима папи по главата Бойко Борисов не инцидентно е ходил 3 пъти за 5 дни в американското посолство, както призна самият той преди месец.

Но изненадите не свършват дотук. В отчета се твърди още, че дейностите на българското държавно управление за битка с корупцията са незадоволителни. А Петков и Василев се презентираха и не престават да се презентират пред гласоподавателите като непримирими борци с корупцията. Те твърдяха, че щом затворят кранчетата на кражбите, в държавната хазна ще влязат милиарди и ще има пари за всичко. Когато обаче пристигнаха на власт, сложиха връх по изтегляне на заеми.

Преди дни служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че страната е пред банкрут. Веднага по-късно, очевидно посъветвана от високо място, тя се отхвърли от думите си. Факт е обаче, че служебният кабинет сега разисква въвеждането на еднократен налог свръхпечалба, с който да издои към 2 милиарда лв. от частните компании. Говори се още, че ще се подвигат и осигуровките, с което работещите акции в допълнение да бъдат ощавени. Но, по този начин е – няма безвъзмезден обяд и когато харчиш необмислено, най-после идва сервитьорът и ти връчва сметката.
 
Според Държавния департамент, през 2022 година сме имали проблеми и с безнаказаността. Докладът цитира нашумялото през 2022 година изявление на тогавашния зам. министър на земеделието Иван Христанов, който твърдеше, че някогашен политик му се е обадил и му е предложил „ абонамент “ от половин милион лв. месечно, с цел да може компанията „ Евролаб 2000 “ да продължи с частния фитосанитарен надзор на границата с Турция.

Докладът визира и въпросът със свободата на медиите. Един от главните проблеми са така наречен SLAPP каузи /съдебни каузи – шамари/, когато от медии се желаят големи суми от „ наранени “, като по този метод им се запушва устата.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР