Проблемите с липса на убежища принуди стадионите в Турция да

...
Проблемите с липса на убежища принуди стадионите в Турция да
Коментари Харесай

Стотици палатки се издигат по стадионите в Турция за бездомните

Проблемите с липса на убежища принуди стадионите в Турция да отворят терените си.

Стотици палатки са издигнати на стадион " Субат " в турския град Кахраманмараш - на 75 км северно от Газиантеп. Те трансформират игрището му във краткотраен лагер за жителите, наранени от опустошителното земетресение в понеделник.

Местни, интернационалните организации и турското държавно управление раздадоха топла храна, както и палатки и одеяла, само че към момента се борят да доближат до доста нуждаещи се хора.

" Това, което преживяхме по време на земетресението, беше извънредно. Земетресението раздруса доста мощно, само че популярност Богу, че сме живи. Придържайки се към парапета на стълбището, се хвърлих надолу ", споделя Мехмет Гюнеш.

Жителите споделят трагичните моменти, които са претърпели по време на случая в понеделник, като доста от тях загатват, че са били затрупани под руините.

" По време на сриването на къщата ни синът ми направи видеоклип на телефона си. Не мога да си спомня този миг, тъй като бях под руините. Беше ужасяващ миг ", споделя Наргиз Ярдимгоглу.

" В 4 стартира земетресението и майка ни ни изведе на открито. Къщата ни падна пред нас. След това отидохме в парка, където ни удари второ земетресение. Приютихме се покрай футболната сцена, само че се страхувахме, тъй като трусовете продължаваха ", споделя Ханафи Гундес.

Спасителните екипи направиха серия от трагични избавителни интервенции в Турция, като извадиха няколко души от руините пет дни след пагубното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, при което починаха повече от 20 000 души.

Температурите в целия район остават под нулата и доста хора нямат къде да се подслонят.

Междувременно членовете на НАТО се споразумяха да разположат приюти в съдружника си Турция, с цел да оказват помощ за настаняването на хората, останали без дом след опустошителните трусове от тази седмица.

Убежищата могат да бъдат оборудвани с редица улеснения, в това число отопление, генератори на електрическа енергия и зони за здравно обслужване, обявиха от НАТО.

Операцията по разполагането им ще бъде следена от висшия главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американския военачалник Кристофър Каволи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР