Проблемите с личните данни се пренесоха бързо и в света

...
Проблемите с личните данни се пренесоха бързо и в света
Коментари Харесай

ЕС започва разследване на ChatGPT за поверителността


Проблемите с персоналните данни се придвижиха бързо и в света на изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съвет за отбрана на данните (EDPB) ще образува специфична група, която да проверява работата на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT. Това се случи ден откакто Италия разгласи изискванията за унищожаване на блокир анията на услугата, въведен и по отношение на вероятни нарушавания на поверителността на данните на поданици на страната.

EDPB е самостоятелна организация в границите на Европейския съюз, която съблюдава използването на законодателството на Европейски Съюз за отбраната на персоналните данни. Доскоро въпросът за поверителността на данните не беше проблем за ChatGPT, само че обстановката се промени в последния ден на март, когато италианският регулатор забрани интервенциите на чатбота в страната, заради опасения, че не дава отговор на европейските закони, отбелязва SiliconAngle.

Според италианските управляващи, OpenAI – компанията, която създаде ChatGPT – е обработвала персонални данни на жители на страната в огромен мащаб и без правно съображение. Италия се притеснява, че данните на нейните поданици, в това число телефонни номера, адреси и друга информация, може да попаднат в базата данни на ChatGPT, застрашавайки сигурността на хората.

Освен това италианският регулатор е угрижен от някои особености в работата на ChatGPT – когато няма прецизен отговор на даден въпрос, езиковият модел на системата измисля информация, която е реалистична на пръв взор за хората, чиито данни са извлечени от мрежата. По този метод потребителите може да получат погрешна информация за избрани жители с непредвидими последствия.
още по темата
Според източник в едно от държавните управления на Европейски Съюз, на който се базира Ройтерс, управляващите на разнообразни страни имат намерение да приведат под общ знаменател позициите си във връзка с генеративните AI системи, само че това ще отнеме известно време.

Засега Европейски Съюз не има намерение да излезе със специфични правила, които да повлияят на работата на ChatGPT, само че регулаторите възнамеряват да изготвят обща транспарантна политика за съгласуване на дейностите на сходни AI технологии като цяло.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР