Проблемите с лекарствата биха се решили, ако държавните, общинските и

...
Проблемите с лекарствата биха се решили, ако държавните, общинските и
Коментари Харесай

КНСБ: Електронна платформа ще оправи проблемите с лекарствата

Проблемите с медикаментите биха се решили, в случай че държавните, общинските и частните лечебни заведения стартират да ги поръчват централизирано и през електронната платформа. Това сподели пред публицисти Иван Кокалов от КНСБ, след съвещание на Надзорния съвет на НЗОК. Той акцентира, че това би било решението на казуса и посочи, че би трябвало по този начин да действат лечебни заведения, в случай че желаят да работят с публичния запас за опазване на здравето, предава Българска телеграфна агенция.

Сегашната законова опция частните лечебни заведения да не вършат публични поръчки за медикаменти Кокалов окачестви като " лобистко решение ".

Някой би трябвало да изясни кой дистрибутор си е разрешил до 700 % надценка, сподели ръководителят на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Маджаров. Той добави, че БЛС чака информация от инспекцията, която ще се извърши от Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствени средства по проблема с лекарство, което държавните лечебни заведения купуват на избрана цена, а частните - до 7 пъти по-висока. " Кой има информация по какъв начин се търгува лекарството - който заплаща, и е чудно по какъв начин страната, която купува, не е забелязала 7 пъти разлика в цените ", добави още той. Маджаров също поддържа тезата, че частните лечебни заведения би трябвало да вършат публични поръчки, в случай че желаят да употребяват публичния запас.

Кокалов и Маджаров увериха, че договорните сътрудници на НЗОК няма да изгубят от това, че новият Национален рамков контракт /НРД/ към момента не е обнародван. Очаква се документът да бъде оповестен в Държавен вестник в края на тази седмица.

Надзорният съвет ще разпореди правене на план и разбор дали има опция да се понижи броят на районните здравноосигурителни каси. Това не е самоцел, желаеме да подобрим обслужването на хората и разходването на запас, увери Кокалов. На идващото съвещание ще се разисква усилването на контролните функционалности на НЗОК. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР