Проблемите с къщите паметници на културата не датират от вчера

...
Проблемите с къщите паметници на културата не датират от вчера
Коментари Харесай

Собствениците на ценни имоти се осъзнават

Проблемите с къщите монументи на културата не датират от през вчерашния ден и са до болежка познати на обществеността. Основният проблем е неналичието на пари. От една страна законът споделя, че стопанисването е напълно обвързване на притежателите, а от друга – притежателите оферират да се вкарат положителните практики в редица западни страни, в които се ползват стратегии за съфинансиране. Все още сме надалеч от действително решение на казуса, само че светлина в дъното на тунела има. „ Все повече притежатели или нови на такива исторически здания осъзнават своето обвързване да ги съхраняват в автентичен тип в интерес на обществото. Налице са към този момент десетки ярки образци за това, че положителната воля води до прелестни резултати. Сред тях са къщата на ген. Перниклийски, която беше в ужасяващо положение. Беше изгубила достоверността си след бомбардировки, с доста проблеми, през днешния ден е пример по какъв начин изкуството на реставрацията може да съживи такива знакови обекти. Къщи из цяла София, в това число на метростанция „ Патриарх Евтимий “ – Вестибюла. Останали са няколко знакови случая в София и ние ще създадем всичко допустимо според закона, с цел да може да подсигуряваме тяхното запазване в полза на обществото “, сподели заместник-кметът на София Тодор Чобанов, представен от Българска национална телевизия.

Две са аргументите, заради които се разрушават въпросните скъпи къщи. Първата е, че става дума за притежатели, които не са „ вразумили през годините и не престават да си показват, изцяло неверен съгласно нас сюжети, при които ще се преборят с обществото и ще унищожават старините “, изяснява Чобанов. Втората причина е, че законодателството е относително едва в тази си част. „ Като стартираме от 90-те години на предишния век с решение на Конституционния съд, когато паднаха от остарелия закон текстове, минем през други решения, има съществени законови проблеми. Единственият метод да бъдат адресирани е да ремонтираме тези текстове “, добави заместник-кметът.

До момента десетки санкции са наложени на стойност стотици хиляди левове. Голяма част от тях са доказани в съда, въпреки и отчасти някои. „ Глобяването не е задоволително. То е един детайл от по-комплексна картина, в която огромната цел не е глобяването. Това е просто опит да насочим притежателите във вярната посока, да ги вразумим, да им покажем отношението на институциите към дадения случай. Глобяването е помощен инструмент. Основният въпрос е реставрацията на тези здания в автентичен тип, на духа, на паметта на знакови персони, събития “, прецизира Чобанов.

Относно къщата на Гешов, общината ще упорства за възобновяване на парцела в автентичен тип, без значение дали от този или различен притежател. Тъй като сегашният притежател не желае да предприеме тези дейности, общината ще извърши укрепителни действия – същински, а не имитативни. Мрежите, които са поставени сега, те единствено защищават минаващите да не пострадат. Укрепителните действия са едната част, а другата – да бъде избавена постройката. „ Има експертиза, която демонстрира, че мрежите вместо да оказват помощ на къщата, я унищожават в допълнение, защото техният напън върху така и така компрометираната конструкция, форсира процеса на разрушение. Поради това ние изготвяме сега в тясно съдействие с Националния институт за недвижимо културно завещание специфичен план за подсилване със стоманени детайли, както това се прави по света. С краткотраен покрив, също железен, който план ще подсигурява, че старината ще дочака цялостната реституция “, добави заместник-кметът на София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР