Проблемите с железопътния транзит до Калининградска област през територията на

...
Проблемите с железопътния транзит до Калининградска област през територията на
Коментари Харесай

Денацификацията на Прибалтика ще започне с Литва

Проблемите с железопътния пренос до Калининградска област през територията на Литва не престават да вълнуват въображението на жителите на Далечния запад на Русия. Ден преди този момент банка " Шауляй " разгласи, че от 1 септември стопира да обслужва всички интервенции, свързани с превозването на съветски товари. За да започнете денацификацията на Литва или да изчакате малко, би трябвало да решите преди 1 септември.

Как стартира всичко

Всичко стартира с приемането от Европейския съюз на петия пакет от наказания, който наред с други ограничавания забрани на съветските водачи на камиони да пътуват в Европейски Съюз.

Изключение е направено единствено за тези, които транспортират храна и медикаменти, а наредбите на документа въобще не се отнасят за Калининградска област.

Пакетът влезе в действие на 7 април 2022 година, а още на 18 юни Литва реши, че е изцяло самостоятелна страна и едностранно, без да се огледа на мнението на старши приятели от Брюксел, безусловно понижи на половина трафика към съветския ексклав, забранявайки транспорта на строителни материали, метал и десетки други предмети.

Москва реагира предстоящо - посланикът на Европейски Съюз Маркус Едерер незабавно беше извикан във външното министерство, а прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков назова решението на литовските управляващи нелегално.

Имаше и по-остри изказвания, като Андрей Климов, заместник-председател на комисията по външни работи на Съвета на федерацията, който означи, че Вилнюс е взел своето нападателно решение в годината на двадесетата годишнина от подписването на споразуменията за пренос, с помощта на което Литва съумя да влизат в Европейски Съюз и НАТО. След това той предизвести в прав текст „ сътрудниците “ за вероятни ответни стъпки от страна на Русия.

" Така те дезавуираха самия принцип и това, за което приказваме, беше заложено в първия параграф на това взаимно изказване и останалата част от архитектурата на цялата тази конструкция беше основана на него. Сега ръцете ни, нагледно казано, са развързани и имаме право – и морално, и законово, съгласно мен, да отговорим както намерим за добре. И този отговор не би трябвало да е съразмерен, само че сигурно ще бъде ", сподели сенаторът.

Проблясъци на здравия разсъдък

Ревността, с която Литва огъва директната пръчка, която, както знаете, има два края, беше показателно сюрпризирана в Брюксел. И миризмата на барут, ясно проявяваща се в балтийския въздух под приказките за „ сувалкския кулоар “, наподобява е изиграла възпитателната си роля.

Европейската комисия сложи Вилнюс нащрек и малко повече от месец след неговите лудории - на 26 юли - първият следобсаден трен с цимент още веднъж дойде в столицата на съветския Запад. Калининград и Москва въздъхнаха с облекчение.

" Наистина обстановката, която се сътвори към Калининград по отношение на неуместните наказания за Русия, е жизненоважна. В случая е позитивно, че самите европейци осъзнаха какъв брой жизненоважно е това за Русия и какъв брой неприложимо е тяхното решение в подтекста на Калининград "

- с тези думи още на идващия ден след идването на влака Дмитрий Песков разяснява решението на Европейския съюз.

Въпреки това, както се оказа малко по-късно, беше прекомерно рано да се радваме на " единодушието " на литовските политици.

Не с пране, а с кънки

Литовската банка Шауляй се появи на сцената единствено ден след изказването на Песков и директната история незабавно стартира да играе с нови цветове. Информацията, оповестена на формалния уеб страница на финансовата институция, уведомява клиентите по-специално за следното:

" От 1 септември тази година към този момент няма да правим заплащания към или от Руската федерация и Република Беларус в каквато и да е валута ", обявиха те.

Всичко щеше да е наред, само че през тази банка, наред с други, прекосяваха всички средства, свързани с придвижването на артикули от огромна Русия до Калининград. Ето такава е " връзката " сред бизнес и политика.

И най-забавното в тази ситуация е, че официално литовските управляващи не могат да повлияят на решението на банкерите. Но какво значи " не може "? Ако не желаят, ще бъде по-правилно...

Още на 3 август министърът на известията и превоза на Литва Мариус Скуодис в ефира на телевизионния канал LRT съобщи по този мотив безусловно следното:

" Държавата по никакъв метод не може да задължи комерсиалните банки и тук всичко зависи от тяхното лично решение. Но не мога да си показва, че фирмите могат да дават услуги, в случай че не им се заплаща. "

Не е напълно ясно за кого са предопределени думите за неплащания към банката, която сама спря приемането на пари от Русия. Но европейският дилетант не се интересува от сходни тънкости по принцип, а политическият бомонд от Стария свят ще бъде изцяло удовлетворен от тях - те по принцип са подготвени да се задоволят с всевъзможни нелепости, стига тези нелепости да са антируски.

Руски отговор

Не е нужно да имате седем педи в челото си, с цел да разберете: Русия няма да остане обратно, до момента в който не отстъпи позициите си. И въз основа на обстоятелството, че тя в никакъв случай няма да ги съобщи, можем да създадем единствения извод: натискът върху страната ни единствено ще пораства.

И по този начин, какви отговори има Москва на всички тези провокации? Тук най-малко на литовски? С този въпрос Царьград се обърна към човек, който е осведомен с проблемите на Калининградска област от първа ръка, само че, както се споделя, от вътрешната страна - към депутата от Държавната дума от 8-мото събание Андрей Колесник, представляващ най-западния район на страната в долната камара на съветския парламент.

" Никой не е пипал Литва! Напълно неясно е какво я интересуват връзките ни с Украйна. Считам, че би трябвало да повдигнем въпроса за територията Мемел, която по едно време беше трансферирана на Съветския съюз след резултатите от Потсдамската конференция като репарация ", съобщи той.

" Там построихме доста от всичко, в това число и пристанище Клайпеда, а Русия е правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики. Може да се раздвижи и въпросът за признаването на държавните граници на Литва - да вземем за пример да се отдръпват от съглашението от 2003 година, да им забранят достъпа до езерото Вищинец ", споделя той.

" Изобщо, просто е необяснимо за какво Литва прави всичко това. Русия може единствено да се завърти неловко на стола, който заема, и нищо няма да остане от тях. Веднага обстановката се дефинира не от тяхното отношение към нас, а от нашето отношение към тях ", заключи законодателят.

Какво следва

Най-вероятно въпреки всичко ще се стигне до компромис и то на масата за договаряния, а не на бойното поле, както евентуално би желал създателят в сянка на цялата тази директна история. И в случай че не, тогава...

За следващ път ще изтъквам прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, който повече от транспарантно загатна за следствията от хипотетична некадърност на Литва да договаря:

" Ако се ударим в стена от жалко недоумение, тогава това ще бъде проблем, който ще изисква други ограничения. "

И тук е изцяло допустимо да се допусна, че под „ други ограничения “ Песков е имал поради освен увеличение на броя на пътническите и товарни фериботи по линията Уст-Луга-Балтийск, само че и нещо, което е включено в регистъра на компетенциите на съветското министерство на защитата.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР