Проблемите с грешно попълнени винетки и недомислиците в тол системата,

...
Проблемите с грешно попълнени винетки и недомислиците в тол системата,
Коментари Харесай

Проблемите с винетките ще ги решават , ама друг път

Проблемите с неверно попълнени винетки и недомислиците в тол системата, поради които без виновност водачите отнасят солени санкции, остават за решение от идващото Народно заседание, макар че тази седмица бяха гласувани на първо четене законови промени. В понеделник или вторник Българска социалистическа партия ще върнат несбъднат третия мандат за сформиране на държавно управление като се чака до седмица президентът Румен Радев да разпусне 48-ия парламент, написа СЕГА.

Така водачите и притежателите на транспортни средства още веднъж няма да получат дълго чаканите удобства за поправяне на механически неточности при попълване на е-винетки и избягването на санкции, за които нямат вести.

Депутатите гласоподаваха на първо четене четири проекта за изменение на Закона за пътищата, които в огромна степен се припокриват - на ГЕРБ, " Продължаваме Промяната ", " Възраждане " и на Българска социалистическа партия. 

На първо четене бе гласувано предлагането на ГЕРБ безплатно да се прави промяна на издадена електронна винетка, когато допусната при обявление неточност е на не повече от три признака или липсва знак от регистрационния номер, включително на страната. В тези случаи не се образува административнонаказателно произвеждане, а в случай че има формирано произвеждане, то се приключва при осъществена промяна. Освен това при 3 санкции за шофиране без винетка, тол ръководството се задължава да уведомява притежателите на коли.

Законопроектът на  " Продължаваме промяната " планува водачите да бъдат уведомявани по е-поща или по различен подобаващ метод постоянно, когато се откри, че се движат по републиканската пътна мрежа без заплатена пътна такса. Целта е да се реши казуса с натрупването на доста на брой и големи като сума санкции, без санкционираните да знаят, че са извършители даже, какъвто е казусът с жителите на няколко софийски села.

Подобно е предлагането на Българска социалистическа партия. А от " Възраждане " получиха поддръжка водачите, закупили дълготрайно винетка, да бъдат известявани два пъти – 14 дни и два дни преди приключването ѝ по електронен път. 

От " Възраждане поискаха да се понижи срокът сред първо и второ четене на 5 дни, с цел да може законът бързо да бъде признат дефинитивно. Това предложение обаче не бе позволено за гласоподаване, тъй като в тази ситуация липсва общ законопроект, за който да текат периодите. Така решаването на част от недомислиците на системата с електронни винетки за леките автомобили и тол такси за тежкотоварните се отсрочва минимум с половина година.

ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ Български напредък “ отхвърлиха да поддържат предлагането на " Демократична България " за понижаване на комисионите на медиаторите в тол системата - така наречен национални снабдители на услугата по електронното отчитане на изминат километър и събирането на таксите от тежкотоварните транспортни средства. Същите медиатори обслужват и системата с е-винетките. От Демократична България настояха да се постави таван на комисионата от 3% вместо сегашните 7% от цената на всяка винетка и тол такса. Освен това се оферираше и част от таксите за прекосяване през уреди като двата моста над Дунав да остават за общините.

Периодично се слага тематиката би трябвало ли да има частни медиатори и за какво страната посредством АПИ сама не ръководи тол системата, откакто сътвори особено държавно звено - Национално тол ръководство. Над 110 млн. лева комисиони са платени на двете компании медиатори от старта на тол системата през 2019 година до края на предходната година, оповестиха тези дни от Министерство на регионалното развитие на депутатско запитване. „ Интелигентни трафик системи “ ЕАД, която първа подписа контракт с АПИ, е получила малко над 88.9 млн. лева с Данък добавена стойност от 2019 година насам. За същия интервал другата компания – „ Диджитол Смарт Инфраструктура “ – е получила малко над 21.4 млн. лева. 

2022-ра е годината, в която двата национални снабдители са получили най-високи комисиони - общо 33 млн. лева за е-винетки и за тол такси.

АПИ е сключила контракти с пет фирми-партньори в тол системата, т.нар. национални снабдители на услуги за електронно събиране на пътни такси. Само две от тях обаче работят действително - „ Интелигентни Трафик Системи “ и „ Диджитол Смарт Инфраструктура “. За останалите все още се твърди, че не са постигнали оперативна съгласуемост със системата на АПИ и не получават нужното позволение за работа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР