Проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени. До две седмици

...
Проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени. До две седмици
Коментари Харесай

Христо Хинков: Проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени

Проблемите с електронните предписания ще бъдат решени. До две седмици проблемите ще бъдат решени, кодовете на медикаментите към този момент са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките, само че тази промяна няма да се върне обратно.Това заяви здравният министър Христо Хинков, който взе участие в 31-та годишна конференция на българската психиатрична асоциация.

Няма връщане обратно

Няма връщане обратно във връзка с електронните предписания, “защото в случай че в този момент се върнем към хартиените, значи промяна няма да има.

Проблемите с електронните предписания

“До две седмици огромна част от нещата, които сега имаме като проблеми, ще бъдат решени като се изключи субективното отвращение да се употребява тази система за приемане на медикаменти – определяне и издаване на медикаменти ”.

Как ще способства обединяването на кодовете

“Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съответствува с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първични номера, които се поставят на препарата, който е импортиран в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и по-късно се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран ”.

Цари цялостен безпорядък

Вече пети ден следим последствията и тоталния безпорядък, настъпил след въвеждането на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет. Това констатира Български лекарски съюз (БЛС) в позиция до медиите.

От организацията изброяват неуредиците, които се случват в системата. Става дума за дискриминация на над 2/3 от лекарите в България, които не могат да изписват електронни предписания. В това число са всички медици от едно от най-невралгичните звена в системата – Спешна помощ.

Има голям брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени предписания с гледище за смяна на лечението и то под напън. Сред аргументите за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и други

Още вести четете в категория Здраве.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР