Проблемите на София и некачествените ремонти бяха тема в сутрешния

...
Проблемите на София и некачествените ремонти бяха тема в сутрешния
Коментари Харесай

Борис Бонев: За 17г. управлението на ГЕРБ в София не реши нито един системен проблем

Проблемите на София и некачествените поправки бяха тематика в утринния блок на Българска национална телевизия, където гостува общинския консултант Борис Бонев. Той разяснява жълтите павета, некачествените поправки и други проблеми на столицата ни.

„ Всеки един кмет е водачът на града. Той е индивидът, който задава посоката и неговата съществена роля е да провежда по този начин процесите, че да не се стига до обстановки сходни на тази с ремонта на жълтите павета. А точно една седмица, откакто беше отворен за придвижване секторът пред Народното събрание, жълтите павета изглеждаха по-зле от преди самия ремонт “, сподели Бонев.
 жълти павета Жълтите павета след „ ремонта “
Той добави, че изразът „ ремонт на ремонта “ се е трансформирал в синоним на ръководството на ГЕРБ в София и напомни,че това не е първия случай на некачествени поправки и напомни знаковия ремонт на с ул. „ Граф Игнатиев “.

Бонев съобщи, че е извънредно значимо кметът на София Йорданка Фандъкова да подаде оставка, тъй като всеки един ден отпред с нея, ще бъде проблем. Той добави, че настоящето ръководство на София не е съумяло да реши нито един систематичен проблем за последните 17 години. Става въпрос за проблемите с презастрояването, с мръсния въздух, с некачествените поправки с неналичието на паркоместа, с кварталната инфраструктура.

„ Няма проблем. който не може да бъде позволен за 17 години, самият факт че няма нито един решен значи че няма подготвеност, няма воля или пък има други стопански зависимости “, сподели Бонев и напомни митинга на транспортните синдикати.

Борис Бонев попита събеседника си в студиото Прошко Прошков, ръководител на Комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет от ГЕРБ, по кое време ще бъде пуснат трамвай номер 5 – план на стойност 50 милиона лв., чието стартиране закъснява към този момент с осем месеца,заради което година и девет месеца софиянци не могат да се възползват от най-удобния и бърз трамвай. На този въпрос Прошков не можа да отговори, както не можа да отговори съответно и на нито един от заложените му въпроси, а повтаряше опорки.

„ Целта на „ Спаси София “ е София да наподобява добре, да се ръководи добре и софиянци да се усещат добре. Сегашното ръководство не може да реализира това “, счита Бонев
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР