Проблемите на развиващите се пазари не заобиколиха Република Южна Африка

...
Проблемите на развиващите се пазари не заобиколиха Република Южна Африка
Коментари Харесай

ЮАР изпада в икономическа криза за първи път от близо 10 години

Проблемите на разрастващите се пазари не заобиколиха Република Южна Африка (или Южноафриканска република - ЮАР), също така стопанската система на страната изпадна в криза.

Местната валута е подложена на напън от много време. Причината за това са общите отрицателни трендове в разрастващите се пазари, както и опасността от експроприацията на фермерските земи в страната.

Но даже и поради всички посочени проблеми, малко специалисти чакаха, че стопанската система на ЮАР ще влезе в криза. Във вторник локалната статистическа работа разгласява данни, съгласно които през второто тримесечие на 2018 година Брутният вътрешен продукт на Южна Африка се намалява с 0,7%.

Като се има поради, че през първото тримесечие на тази година още веднъж имаше спад на Брутният вътрешен продукт, съгласно икономическата доктрина страната публично влезе в криза - за първи път от 2009 година насам.

Агенция Bloomberg отбелязва някаква причинност. Новият президент ЮАР стартира своя мандат, по този начин както предшественикът му преди девет годни. И тогава през първото полугодие се наблюдаваше икономическа криза в страната.

Основният " принос " за икономическия спад внася несъмнено и закономерно селското стопанство - намаляване в бранша с 29,2% в годишно изражение.

Белите фермери приключват или свиват активността си, доколкото управляващите имат планове да им лишават земята. Засега обстановката е в замразено положение, само че заплахата от внезапен завой в отрицателна за тях посока е много огромна.

Много специалисти предизвестяват, че провеждането на такава политика може да докара до това ЮАР да повтори ориста на Зимбабве, която изпадна в дългогодишна тежка икономическа рецесия.

Към тази картина може да се добави отбелязалите през тримесечието спад браншове на производството и търговията с към 2 на 100.

Единственият бранш, отбелязал растеж за интервала от 4,9%, е добивната промишленост на ЮАР.

На фона на тези слаби статистически данни и продължаващите разпродажби на разрастващите се пазари, през днешния ден националната валута - ранд, загуби още съвсем 2,5% от цената си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР