Проблемите на миграцията в Средиземноморието събраха на среща в Париж

...
Проблемите на миграцията в Средиземноморието събраха на среща в Париж
Коментари Харесай

Външните и вътрешните министри на държавите в ЕС дискутираха миграцията в Париж

Проблемите на миграцията в Средиземноморието събраха на среща в Париж външните и вътрешните министри на страните от Европейски Съюз. В срещата вземат участие и български министри Екатерина Захариева и Младен Маринов.


Въпреки намаляването на потока от мигранти към Европа, незаконните влизания в страни от Европейски Съюз през Средиземно море остават проблем, за който още не е открито стабилно решение. За това пледираха българските участници в срещата в Париж и приветстваха напъните на финландското председателство в тази посока. Външният министър Екатерина Захариева посочи, че е нужна работа с всички страни по маршрута, с цел да се предотвратят незаконните влизания. Тя дефинира като основен детайл справедливото шерване на тежестите.

Всички страни би трябвало да поемат своите отговорности, уточни вътрешният министър Младен Маринов. Той акцентира, че България от години поема своята отговорност като страна на първа линия и подсигурява високо равнище на сигурност на външната граница на Европейския съюз. Все още не сме постигнали задачата си, призна след срещата немският външен министър Хайко Маас. Той акцентира, че е нужно съдействие, в това число при избавителните интервенции в Средиземно море.

На среща в Хелзинки предходната седмица вътрешните министри на страните от Евросъюза не съумяха да договорят метод за разпределение на търсещите леговище в Европа. Те понижават. През първото полугодие на тази година по море са влезнали единствено 32 000 незаконни мигранти. През 2018 година са регистрирани 150 000 случая, което е с 25% по-малко от предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР