Проблемите на Huawei с властите в САЩ не затихват, напротив

...
Коментари Харесай

САЩ разследват Huawei за военен шпионаж


Проблемите на Huawei с управляващите в Съединени американски щати не затихват, в противен случай – задълбочават се
(снимка: Huawei)

Правителството на Съединени американски щати стартира ново следствие против китайския производител на телекомуникационно съоръжение Huawei. Властите имат опасения, че оборудването на Huawei в клетъчните кули на Съединени американски щати може да шпионира за китайското държавно управление, като събира сензитивна информация от военни бази и ракетни силози.

Американските управляващи считат, че Huawei може да употребява това съоръжение, с цел да получи достъп до класифицирани данни за военни учения, както и до положението на подготвеност на базите и техния личен състав, заяви Ройтерс, базирайки се на източник, поискал анонимност, защото следствието е поверително и е обвързвано с националната сигурност.

Министерството на търговията на Съединени американски щати е почнало следствието още през април 2021 година Скоро по-късно представители на Huawei са извикани в съда, с цел да разяснят политиките на компанията за шерване на данни, в това число текстови известия и данни за местонахождение.
още по темата
Освен това китайската компания е помолена да даде на управляващите в Съединени американски щати цялостен азбучник на оборудването, което може да бъде продадено на всяка американска телекомуникационна компания.

На въпрос от Ройтерс представител на министерството споделя, че не може да „ удостовери или отхвърли настоящите следствия ”. Източникът прибавя, че „ отбраната на сигурността на жителите на Съединени американски щати от злонамерено събиране на разследваща информация е жизненоважна за отбраната на стопанската система и националната сигурност на Съединени американски щати ”.

Huawei изрично отхвърля обвиняванията на държавното управление на Съединени американски щати, че може да шпионира американски клиенти и да съставлява опасност за националната сигурност. Официален Пекин се застъпва за Huawei, както и за други китайски компании, посредством китайското посолство във Вашингтон.

„ Правителството на Съединени американски щати злоупотребява с концепцията за национална сигурност и държавна власт, с цел да направи всичко допустимо да потисне Huawei и други китайски телекомуникации компании, без да даде никакви безапелационни доказателства, че те съставляват опасност за сигурността на Съединените щати и други страни ”, споделят от посолството.

Ако Министерството на търговията на Съединени американски щати реши, че Huawei съставлява опасност за националната сигурност, на компанията може да бъдат наложени нови, още по-строги наказания. Регулаторът може да забрани на американските компании всевъзможни покупко-продажби с Huawei и също по този начин да изиска от американските оператори, които към момента употребяват съоръжение на китайската компания, бързо да го сменят. В противоположен случай те могат да бъдат изправени пред санкции или други последици.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР