Проблемите на донорството у нас са много, те са натрупвани

...
Проблемите на донорството у нас са много, те са натрупвани
Коментари Харесай

Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците

Проблемите на донорството у нас са доста, те са натрупвани с години. Много е значимо да ги сложим на масата, да ги дефинираме един по един и да създадем проект и ограничения за тяхното решение. Детекцията на донори е един от най-големите проблеми - установяването на пациенти в мозъчна гибел. Няма донор детекция в лечебните заведения и евентуални донори биват изгубвани. Това съобщи по Българска национална телевизия доктор Сибила Маринова, анестезиолог от болничното заведение във Велико Търново и координатор по донорство.

Обществото не е отговорно за това, което се случва, не трябва да му се трансферира отговорността. Гражданско право на всеки е както да може да бъде донор, по този начин и да откаже, добави доктор Маринова.

В България има отделения и клиники, които работят на най-малко като численост, което утежнява нашата работа. По отношение на координаторите - те би трябвало да бъдат избирани по избрани критерии, а не да бъдат назначавани, добави медикът.

Работещите координатори сме малко. Трябва да се работи по друг метод, с цел да се трансформират нещата. Нужна е единна система за работа във всички лечебни заведения, които са донорски бази, сподели още доктор Маринова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР