Проблеми в изборния ден. На повечето места те бяха свързани

...
Проблеми в изборния ден. На повечето места те бяха свързани
Коментари Харесай

Проблеми в изборния ден: Неработещи машини, празни бюлетини, а в някои секции - гласуване само с хартия

Проблеми в изборния ден. На множеството места те бяха свързани с машините, които изкарваха празни бюлетини или въобще не можеха да стартират работа. А в някои секции се гласуваше единствено с хартия в нарушаване на разпоредбите.

В село Градец една от четирите машини блокира два пъти. Гласоподавателят получи празен лист и вотът му не беше регистриран.

" И се чу тон, че съм дал своя вот, единствено че не излезе бюлетина ", споделя гласоподавателят Кольо Колев.

В края на изборния ден членовете на СИК ще броят наличието и на кашона, и на урната

Заради казуса от РИК - Сливен посъветвали човек от комисията да се откаже от гласоподаване, с цел да компенсира недействителния избор.

„ Казаха, че дин от нас не би трябвало да гласоподава, с цел да се покрие броя, тъй като тази празна записка няма по какъв начин да се опише - нито като недействителна, нито по различен метод ", разяснява Васил Милчев, ръководител на СИК.

В Хасково същия проблем има и претендент за депутат. Наложи му се да гласоподава три пъти, до момента в който машината пусне годна бюлетина.

От фамилия Кирови доста дребна част упражниха правото си на избор

„ В страната мисля, че има 50-60 дефектирали машини от към 10-12 000, тъй че не са доста, само че както се споделя - нацелихме една от тях. Наново ще гласоподавам и ще ми извади към този момент, живот и здраве, естествена бюлетина “, разяснява Асен Василев, претендент за народен представител от „ Продължаваме промяната “.

Веднага по-късно ЦИК излязоха с решение - в случай че машината отпечата празна или невалидна бюлетина, се сформира констативен протокол, който дружно с дефектната бюлетина се ползва към протокола на СИК. А гласоподавателят се позволява да гласоподава наново по определен от него метод.

Временни проблеми с техниката имаше и във Врачанско. При започване на изборния ден в 28-а секция се оказало, че часовникът на устройството не е сверен.

„ Като стартирахме в седем, действително машината показваше шест часа и не ни допускаше до разкриване на изборния ден с машина. Извикани бяха техници. В осем часа, по нейно седем, машината позволи достъп “, разяснява Галин Николов, ръководител на 28-и СИК – Враца.

Фалстарт на машина и в бургаското село Равнец принуди някои от гласоподавателите да се откажат от гласоподаване.

" Когато пристигнаха и казахме, че машината не работи, предложихме книжен притежател, а те споделиха: " Няма да гласоподавам! " и си излязоха “, споделя Добрила Къртева – ръководител на СИК.

В няколко секции във Варна също се наложи гласоподаване единствено с хартия поради дефектирали машини. А по-късно се появиха и други проблеми с разписките от устройствата.

В четири обитаеми места в община Малко Търново неналичието на интернет и обсег се чака да сътвори проблеми при броенето на бюлетините. Едно от тях е граничното странджанско село Бяла вода.

„ Ако няма обсег, да не се тормозим има памет и запаметява това, което сме изброили “, сподели Илияна Кузманова, ръководител на СИК.

Проблем с машините се появи и в София. В три от секциите в столичното 42-ро главно учебно заведение гласуването бе допустимо само с хартиена бюлетина поради механически проблем зародил още при тестването.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР