Проблеми със зърното и реколтите има от миналата година. Най-големите

...
Проблеми със зърното и реколтите има от миналата година. Най-големите
Коментари Харесай

Русия държи понопола върху зърното и използва това - война е, смята експерт

" Проблеми със зърно то и реколтите има от предходната година. Най-големите производители в света са Китай, Русия , Съединени американски щати, Украйна, Канада и Аржентина ”. Това сподели в студиото на " Здравей, България ” доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките.

" Русия изнася зърно , само че тя в действителност държи монопол а и се възползва от това – война е ”, добави доцентът. По думите му сега се следи презапасяване с житни култури.

Организация на обединените нации провежда изключителна среща поради рецесията с храните. Антонио Гутериш прикани украинските пристанища да бъдат отворени, тъй като от блокадата страдат страни, които нямат нищо общо с войната, която стартира Кремъл.

" Русия би трябвало да разреши безвредния и сигурен експорт на зърно , съхранявано в украинските пристанища. Руската инвазия в Украйна ускорява и форсира всички тези фактори - изменението на климата, COVID-19 и неравенството. Това заплашва да хвърли десетки милиони хора към продоволствена неустановеност, последвана от недохранване, всеобщ апетит и рецесия, която може да продължи с години ”, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации.

От продоволствената рецесия са застрашени най-много по-бедни страни. Цените на съществени храни са се повишили до 30 %. Пшеницата удвои цената си на борсата в Чикаго, по отношение на стойностите от предходната година. Западът упреква Русия , че си измисля аргументи да стопира стоките.

Според министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок Русия е почнала зърнена война, разпалвайки международна продоволствена рецесия.

Снимка: Pixabay
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР