Проблеми с паметта - първи признак на деменция Възрастта над

...
Проблеми с паметта - първи признак на деменция Възрастта над
Коментари Харесай

Проблеми с паметта

Проблеми с паметта - първи симптом на деменция Възрастта над 65 години е рискова за появяването на деменция. От тази болест страдат към 100 хиляди души у нас. Това съобщи във варненския ефир на Дарик проф. доктор Иван Димитров от Първа клиника по нервни заболявания в УМБАЛ „ Св. Марина ”.
 
Проучване, правено във Варна, демонстрира, че 7 % от хората над 65 години страдат от деменция, най-често от заболяването на Алцхаймер.
 
Съчетаването на здравословна и физическа интензивност с интелектуална претовареност биха могли да ни предпазят от деменция. Това обаче е потвърдено на база на статистическите проучвания и не може да бъде изрично годно за всеки един случай, добави професорът.

По негови думи действия като четенето, свиренето на музикални принадлежности, с които да поддържаме мозъка деен, могат да се отразят благотворно. Важно е да следим и кръвното си налягане.


 
При остаряване когнитивните качества се трансформират, само че има проби, които оказват помощ да се разбере дали има болестно положение. Първите признаци за деменция са положения, които пречат на човек да прави естествената си активност. Когато се забележи отчетливо понижаване на паметовите качества, тогава би трябвало да се ревизира дали няма и други проблеми и да се търси помощ, изясни проф. Димитров.-->
 
Деменцията е присъща за по-напреднала възраст, само че има и положения, които могат да се проявят и по-рано. Обикновено тогава се касае за генетичен проблем, уточни експертът. В множеството случаи деменцията не е обратима. Навременното търсене на помощ е значимо, защото лекуването в по-ранен етап е по-ефективно.


 
Когато се диагностицира, би трябвало да се откри вида деменция. В взаимозависимост от това се стартира и лечението. Самолечение не би трябвало да има, акцентира неврологът. Медикаментите за лекуване са налични у нас, а някои от тях са по Здравна каса. Те могат да отсрочат тежките етапи на заболяването, само че за момента няма лекарство, което изцяло да я стопира .
 
Цялото изявление с проф. Иван Димитров ще откриете в аудио зоната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР