Проблеми с новите екостикери на автомобилите. Системата грешно определя в

...
Проблеми с новите екостикери на автомобилите. Системата грешно определя в
Коментари Харесай

Проблеми с екостикерите за колите. Проверяват пунктове за технически прегледи за манипулации

Проблеми с новите екостикери на колите. Системата неверно дефинира в коя категория е транспортното средство. Има и подозрения и инспекции за операции в пунктовете за механически прегледи, осведоми Нова тв.

Близо 170 000 автомобила са минали техническия обзор за три седмици от въвеждането на екостикерите. 525 не са съумели да преминат тестванията за нездравословни излъчвания у нас. Шофьори алармират, че са получили по-ниска екокатегория от плануванаъа по разпоредба. А от пунктове за прегледи отвръщат, че автоматизираната система на ДАИ дефинира неверни екокатегории. Започнали са инспекции.

С въвеждането на екостикерите, в пунктовете за прегледи са длъжни да върнат всеки автомобил, който не дава отговор на условията за екокатегорията си. Те са пет и са свързани с годината на произвеждане. Така е трябвало да стане и при Андрей.

„ Трябваше да е във второкласен. Аз влизам в нормите, най-малко това, което видях на данните при засичането. В последна сметка, като ми залепи стикера, видях, че е първа категори. Малко се изненадах, но към този момент бях минал”, споделя той.

За случаи като този на Андрей от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация” към този момент са назначили няколко инспекции.

„ Ако някой си е разрешил да вкарва данни, разнообразни от тези, които демонстрират уредите, това е нарушаване и ние ще вземем отношение”, безапелационен е Бойко Рановски.

От транспортното министерство споделят, че операцията е допустима, тъй като чиновниците в пунктовете ръчно вкарват данните от измерванията.

„ От януари 2022 година тези стойности ще постъпват автоматизирано и никой няма да може да ги коригира”, добави Рановски.

В един от пунктовете за механически прегледи следят различен проблем.

„ Автомобили, да вземем за пример първа категория, при вкарване на замерванията, получени при изпитванията, им дава по-висока категория. Дори две категории над тази, от първа отива на трета. Ние сме реализатори и вършим това, което е заложено в наредбата”, показа Здравко Нинов, ръководител на Комисията на пунктовете за механически прегледи.

За Мартин въпросът е различен, само че още веднъж е образец за пропуски при определянето на екокатегориите. В пунктовете са обяснили и на Андрей, и на Мартин, че може би некачествено гориво е причина колите им да би трябвало да се „ закърпват”.

„ Ако един автомобил бива добре поддържан, не би трябвало да има някакви проблеми във връзка с горивата, било то бензин или дизел. Кой какво сипва в горивото е обособен въпрос”, изясни Светослав Бенчев, основен правист в Българската петролна и газова асоциация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР