Проблеми с машините в десетки секции в страната белязаха изборния

...
Проблеми с машините в десетки секции в страната белязаха изборния
Коментари Харесай

Проблеми с машините на много места в страната белязаха изборния ден

Проблеми с машините в десетки секции в страната белязаха изборния ден от самото му начало. Към неделя на обяд Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение да спре машинното гласоподаване в 56 секции в страната и те да преминат към книжен избор. Зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева заяви, че най-честите недостатъци при машините са, че машината за гласоподаване е спряла, не отпечатва разписките, не работи печатащото устройство или картите не сработват. Всички тези проблеми не могат да бъдат оправени от техниците. Затова ЦИК е решила да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини. Тя напомни, че общо в страната се гласоподава на 10 516 устройства и прекъсването на машините в 56 секции е пренебрежимо дребен %.
Сред секциите, където се мина към гласоподаване с хартиени бюветини, са такива в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, както и две секции в Благоевградски изборен регион, 2 в Силистренски, 2 в 23-ти регион в София и една секция в Бургаско, Кърджалийско.
Проблеми са открити и в 26 изборен регион - София област, заяви ръководителят на Районната изборна комисия Димитър Димитров.
"Снощи в 11.30 са пристигнали машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината сподели друга дата и час. Чакаме техника да пристигна, не е спряна. Чакаме да забележим решението на проблема. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова квитанция, чака се механик. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят навсякде. Трябва да ви кажа, че прът центъра на "Сиела норма " отхвърляше да вдине телефона, обаче в този момент го подвигат ", изясни той.
С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно учебно заведение "Петко Каравелов ". Причината е неработещ контакт, към който е била обвързвана машината за гласоподаване. Пред секцията се образува опашка от искащи да гласоподават.
Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора при започване на изборния ден, заяви ръководителят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова.
В три секции на територията на Варна се минава на гласоподаване с хартиени бюлетини, тъй като машините не са проработили, оповестиха от Районната изборна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласоподаване, както и с печатане на бележките от вота, само че повредите са отстранени.
С проблем стартира и машинното гласоподаване в Област Велико Търново. Машината в секция №2 в Полски Тръмбеш е доставена с конфигуриран програмен продукт, който не е за района. Избирателите в проблематичната секция гласоподават с хартиени бюлетини, уточни ръководителят на Районната изборна комисия Николай Илиев.
В две секции на територията на област Кърджали е преминато на гласоподаване с хартиена бюлетина, поради щета на машините за гласоподаване, заяви ръководителят на Районната изборна комисия Величка Георгиева. Това са секциите в селата Патица и Люляково. Георгиева посочи, че от началото на изборния ден във въпросните секции има дали своят вот с машина, само че след настъпилите повреди вотът с техника е прекратен и удължен с книжно тяло. За смяната са формирани съответните протоколи. Гласуването там ще бъде отчитано и по двата метода, сподели още Георгиева.
Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите там да стартират с подаване на хартиени бюлетини, оповестиха от РИК Шумен.
В две секции в Червен бряг е открито, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от действителното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, прецизираха от Районната изборна комисия. Гласуването сега протича обикновено.
В Сливен за малко бе спряно гласуването, поради противоречие сред името на претендент в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК оповестиха, че казусът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат заменени. Изборният ден в Сливен продължава.
За проблеми с машинното гласоподаване в разградските села Раковски и Тодорово осведомят от РИК Разград. Там разписката, отпечатвана при вота, е с друга дата, посочи представителят на РИК Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦЦИК и се чака решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са заменени от политическите партии.
Още нощес централната изборна комисия (ЦИК) е разрешила на пет секции да преминат от машинно към гласоподаване с хартия: във Велико Търново, село Янково, Брусарци, Карнобат и Добрич. Още при доставянето на устройствата нощес е открито, че те не работят.
Изборният ден ще продължи до 20 часа и може да бъде продължен, в случай че някъде има опашки от хора, които желаят да гласоподават, само че това удължение може да бъде единствено с час.
Днес гласуваме в малко над 13 000 секции в страната и повече от 780 в чужбина.
В тях ще бъдат ситуирани близо 11 000 машини. 10 500 устройствата са за вота в България.
Ще има секции с по две машини, с цел да се избегне скупчването на хора за гласоподаване. Те бяха избрани според от натовареността им на предходните избори.
5 081 са претендентите, които ще се борят за 240 места в Народното събрание. Мъжете са два пъти повече.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР