Проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за ученици - родители

...
Проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за ученици - родители
Коментари Харесай

Родители алармират за проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за ученици от II, III и IV клас

Проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за възпитаници - родители алармират в обществените мрежи, че учебни шефове отхвърлят да им издадат уверение, че детето им е записано в учебно заведение.

Подаването на заявки стартира на 20 юни и ще продължи до 15 октомври. Без удостоверението от учебно заведение обаче родителите на възпитаници, записани във II, III и IV клас, които за първи път имат право на помощта, не могат да подадат заявление в обществената работа, предава Българска национална телевизия.

Някои шефове към този момент са издали удостоверенията и ги дават на родителите. Други обаче споделят, че тази образователна година към момента не е завършила и могат да издадат удостоверенията след 15 септември.

Директорът на РУО София-град Ваня Кастрева е повдигнала въпроса пред МОН на 21 юни 2023 година На 6 юли 2023 година заместник-министър Емилия Лазарова дава отговор на Кастрева, че тематиката е обсъждана в края на април. По време на полемиките тогава станало ясно, че МОН и АСП са сключили контракт за продан на информация и че АСП ще има достъп до нея при започване на новата образователна година.

В писмото заместник-министър Лазарова изяснява: " Не смятам, че са налице учредения за издаване на удостоверения от институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, за данни за които е налична служебна информация в НЕИСПУО ".

Очаква се депутатите да дефинират размера на помощта по време на разискването на бюджета за 2023 година Предвижда се родителите да получат парите на два пъти - месец след подаване на заявката и при започване на втория образователен период.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР